Obamas vicepresidentkandidat?

Amerikanska valrörelsen börjar nu omvandlas från jakt på nomineringen inom respektive parti, till en tvåmannakamp om Vita huset mellan republikanen John McCain och demokraten Barack Obama. En fråga båda har att avgöra är vem som ska bli deras vice. Valet anses inte ha så stor betydelse för väljarnas val som medierapporteringen kan ge sken av, men det är ett viktigt besked om hur presidentkandidaterna tänker. Och Dick Cheney har varit den mäktigaste vicepresidenten någonsin, så posten har politisk betydelse.
Här i bloggen har tidigare de hetaste spekulationerna rapporterats om vem McCains vicepresident kan komma att bli, guvernör Tim Pawlenty.
I TV-kanalernas samhällsmagasin i dag har Tim Kaine nämnts som vice till Barack Obama. Eftersom Obama är en ung senator kan han behöva en erfaren guvernör vid sin sida. Kaine är guvernör i Virginia, en av få demokratiska guvernörer i en sydstat. Obama behöver sydstatsväljare.
Tim Kaine, 50, började som människorättsadvokat i Virginia. Han blev sedan borgmästare i Richmond, staden som en gång var Konfederationens huvudstat för sydstaterna som startade amerikanska inbördeskriget. Därefter viceguvernör och guvernör i delstaten. Under studietiden vid Harvard tog han ett sabbatsår och deltog i ett biståndsprojekt i Honduras för Jesuitordern.
Som sydstatsguvernör har han arbetat för att avskaffa fastighetsskatten, sänkt inkomstskatten för låginkomsttagare och infört momsfria dagar (Sales Tax Holiday).
Kaine har öppet givit sitt stöd för Barack Obama mot Hillary Clinton, och Obama behöver verkligen någon som kan väga upp den mycket tydliga vänterprofil Obama har, men som ännu inte är känd.  (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen