Obama-kulten mot kulmen?

Det ser ut som om Barack Obama knappar in på Hillary Clinton också i Texas. I en mätning har han till och med tagit ledningen. Men ett paradoxalt skifte kan vara på väg. Om Texas och Ohio — de två sista stora delstater där kampen om väljarnas delegater avgörs — blir ännu en seger för Obama, kan det vara den sista.
Texas kan bli kulmen på den häpnadsväckande snabba popularitetsvåg som Obama ridit på sedan Iowa i januari. Den har inneburit att Obama sluppit kritisk granskning. Också mainstreammedierna har sköljts med i vågen, men börjar nu att vakna, skriver Charles Krauthammar i Washington Post-kolumnen, The Audacity of Selling Hope:

Intressant nog har Obama vunnit sina segrare och förblindat massorna i delstat efter delstat även om hans hypnotiserande kraft har börjat väcka skeptiska kommentarer i mainstreammedia.
ABC’s Jake Tapper talar om ”Helter-Skelter”-nivå bland ”Obama-dyrkarna”, medan Joel Stein i Los Angeles Times skriver om ”kulten kring Obama”. Efter segern på supertisdagen 5 februari höll Obama ett av sina klassiska tal i genren. Det var elektrifierande och framkallade en febrig hysteri hos publiken – på sådant retoriskt nonsens som ”Vi är dom som vi väntat på! Vi är den förändring vi söker” (We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.)
Det blev för mycket även för Times Joe Klein. ”Det fanns något obehagligt över masshysterin…”, skrev han. ”Budskapet har blivit farligt själv-fokuserat. Obama-kampanjen talar alltför ofta om hur underbar Obama-kampanjen är”.
Man kan avfärda New York Times’ Paul Krugman’s klagomål om att ”Obama-kampanjen verkar farligt nära att bli en personkult” som en överdrift. Tills du hör Chris Matthews i MSNBC om Obama säga ”han verkar ha alla svaren. Detta är det Nya Testamentet.”

Det kan bli så att Obama-vågen visade sig räcka så långt att den sköljde bort Hillary Clinton, men sedan ebbar ut. Den för Clinton olyckliga händelseutvecklingen kan ske, att Obama börjar få kritiska frågor först sedan hon blivit besegrad. Då kan det bli en tuff uppförsbacke för Obama under höstens riktiga valrörelse – den mot republikanen John McCain. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen