Nya moderaterna till vänster om s-förnyare?

I Dagens Nyheter ställer Peter Wolodarski intressanta frågor sedan han läst första numret av moderata samlingspartiets nya medlemstidning “Nya medborgaren”, Till vänster om socialdemokraternas förnyare:

Premiärnumrets ämnesval, rubriker och slutsatser säger det mesta om den moderata förändringens radikalitet. Temat är det slitna begreppet “välfärd”, men budskapet är för att vara Medborgaren onekligen nytt. Den borgerliga distinktionen mellan välfärd och välfärdsstat är ersatt av en lovsång till offentlig sektor, som har drag av uppenbarelse … Om lösningen förr var entreprenörskap i stället för byråkrati är dagens svar mer resurser. Nya Medborgaren är fylld av notiser om hur alliansregeringen strör skattepengar över olika verksamheter.

Jag förstår vad syftet är. Det är att ta upp kampen med socialdemokraterna som statsbärande parti. Moderaterna vill ur maktperspektiv skapa lika “handikapp” inför val.
Och ur demokratiskt perspektiv är det viktigt att det finns två trovärdiga regeringsalternativ så att vi kan lämna enpartistaten och dess osynliga men likväl totalitära tendenser bakom oss.
Men politik är inte bara makt. Det är också värderingar.
Det är här nya moderaterna är otydliga. Det är en sak att realpolitiskt inse att det tar tid att förändra mentaliteten och att man därför inte bör utmana den i onödan genom att provocera med radikalt nyliberala krav. Och en helt annan att dra slutsatsen att svenska folket inte vill ha förändring och att det är lika bra att stå för socialdemokratisk byråkrati.
Det som är oklart med nya moderaterna är om makten nu alltid går före värderingarna, eller om man med ny profilering vill nå makten under längre perioder för att genomföra värderingarna men i långsammare takt.
Problemet med att tona ner behovet av förnyelse av välfärdsstaten är ju att folkets insikt härom också minskar och förnyelsen faktiskt därmed blir svårare att genomföra.
Bäst för moderaterna och Alliansen vore om krafter utanför partipolitiken kunde påverka opinionsbildningen i samhället i frihetlig riktning. Men hur mycket av det har vi sett från dem som skulle ha möjlighet att understödja en sådan? (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen