Miljöpartiet spränger vänsterblocket

Politik är ibland som en lekstuga. Inte många dagar hinner gå efter det att finansminister Anders Borg (m) uttryckt tveksamhet om en obligatorisk arbetslöshetskassa kan införas, förrän miljöpartiet gör ett utspel där man föreslår — obligatorisk arbetslöshetskassa.
Detta obligatorium har naturligtvis inget med liberalism att göra, utan tvång. Men ändå är socialdemokratin emot, därför att det är fackföreningarna som kontrollerar de frivilliga a-kassorna. Som av en slump är det just här som socialdemokratin är för privata och frivilliga lösningar!
Miljöpartiets utspel är viktigast ur det politiska spelets perspektiv. Miljöpartisterna skjuter vänsterns regeringsalternativ i sank.
Vestmanlands Läns Tidning skriver i dagens ledare Uppfriskande att mp inte väjer för att reta s:

Miljöpartiets utspel kan ge regeringen råg i ryggen att ta strid mot facken om en statlig obligatorisk a-kassa. Men de grönas önskade regeringssamarbete med socialdemokraterna försvåras.

För mig som länge sett hur socialdemokratin framgångsrikt splittrade de borgerliga partierna för att omöjliggöra ett samlat och trovärdigt regeringsalternativ är det en lättnad att se att denna splittring nu finns inom inom vänsterblocket. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen