Kvinna som John McCains vicepresident?

Spekulationerna om vem republikanernas presidentkandidat John McCain ska välja som sin vice rullar på. Tom Ridge, tidigare framgångsrik guvernör i den viktiga delstaten Pennsylvania, nämns ofta, liksom skådespelaren, senatorn och tidigare presidentkandidaten Fred Thompson från sydstaten Tennessee.
Men det mest spännande namnet just nu tycker jag förslaget om Alaskas populäre guvernör är. Hon heter Sarah Palin och har trots sin blygsamma ålder (född 1964) visat sig vara en tuff och orädd politiker. Hon började som borgmästare i hemstaden Wasilla, och fick sedan delstatsuppdrag. Men hon avgick i protest då hon ansåg den sittande republikanske guvernören i Alaska misskötte regeringsmakten. Hon utmanade honom i primärval 2006 och vann. Sedan ställdes hon mot förre demokratiske guvernören och slog också honom, med 48 procent av rösterna mot 40.
Sarah Palin är gift med Todd och de har fyra barn. Hon har gått journalisthögskola vid University of Idaho.
Så som guvernör har hon stoppat expansiva budgetförslag och därmed besparat skattebetalarna nya kostnader och hon har sålt det jetflygplan som förre guvernören skaffade på delstatens bekostnad. Paraplyorganisationen Mainstream Libertarians skriver om henne:

Alaskas guvernör Sarah Palin är en av Amerikas mest populära guvernörer och en stigande stjärna inom republikanska partiet. Palin är en solitt libertarianskt inriktad republikan som lagt flera förslag på skattesänkningar för företag och hårt arbetande amerikanska familjer.

Också Weekly Standard har Sarah Palin som sin favorit, även om man tror att andra ligger bättre till. Hon har rätt bakgrund också ur konservativt perspektiv: hon är abortmotståndare och mot gayäktenskap, men har lagt in veto mot lagförslag som inneburit att  homosexuella delstatsanställda särbehandlats beträffande anställningsförmåner för partner. Och hon är livstidsmedlem i NRA (National Rifle Association), gillar att köra snöskoter och i matväg gillar hon älg (knappast exotiskt i Sverige, men på sydligare breddgrader).
Jag tycker hon verkar vara en person som väl kan komplettera John McCain som hans vice. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen