Irak kan ge McCain segern i presidentvalet

Jag har tidigare påpekat hur fel svenska bedömare har när de tror att Irakfrågan är en fördel för demokraterna, som vill dra tillbaka trupperna oavsett vilka konsekvenserna än må bli, och att frågan i sig skulle pressa republikanerna på defensiven.
Hur fel detta är understryks av kommentarerna efter det att Mitt Romney, som var John McCains svåraste rival inom partiet, nu helhjärtat sluter upp bakom honom. I Townhall skriver den konservativa radioprataren och författaren Hugh Hewitt om varför Romney gör detta, The Romney Endorsement Of Senator McCain:

Behovet av en president engagerad i att nå seger på de många fronterna i kriget övertrumfar varje annan meningsskiljaktighet, oavsett hur många och djupa de än är. Så enkelt är det. Om man lyssnar på Barack Obama och Hillary Clinton så hör man att de saknar grundläggande förståelse för konsekvenserna av ett tillbakadragande från Irak eller konsekvenserna av den fara som Iran utgör. Ingen av dem verkar kunna ta till sig det jihadistiska hotet. John McCain gör det. Eftersom Mitt Romney är så mån om landets säkerhet och trygghet har han backat upp McCain. Att han gjort det så snabbt vittnar om det fundamentala val som Amerika har att göra, McCains totala engagemang för seger och Romneys förståelse av vad som står på spel.

Republikanerna kommer med andra ord att gå på offensiven, också om Irak, och tvinga fram besked från Obama eller Clinton om vad de tänker göra om deras trupptillbakadragande visar sig resultera i blodbad och att våldsamheterna sprider sig i regionen likt en löpeld.
Det är demokraterna som kommer att vara på defensiven i säkerhetspolitiken och de kommer att få förklara varför de investerat så mycket i en amerikansk förlust i Irak, varför de satsat på att demokratin ska misslyckas i Irak och varför man inte är beredd att hjälpa folket i en utsatt region att fullfölja den process mot frihet och demokrati som påbörjats.
Frågeställningen nu är inte om invasionen var rätt eller fel år 2003, utan om vad som är bäst för Irak och världen framöver. John McCain har raka, tydliga och beprövade svar om hur framgång ska uppnås. Demokraterna har bara vänsterdemagogi om att Amerika redan har förlorat, att man borde vifta med vit flagga och ge upp.
Det är valet mellan att ge upp och att vinna som amerikanska folket har att välja mellan hösten 2008. Och jag tror de flesta länders folk skulle föredra det sistnämnda… (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen