DN förstår inte McCains kampanj

I dagens huvudledare New Yorks giganter skriver Dagens Nyheter:

Även om Irak inte längre står överst på dagordningen är USA en krigstrött nation, och det kan komma att ligga McCain i fatet att han ställt sig bakom presidentens omfattande truppförstärkning i Irak.

Den här meningen innehåller fel på så många plan att man kan ifrågasätta om DN överhuvudtaget förstår amerikansk politik.
Om amerikanska folket uppfattat McCain så som DN här gör – en lojal uppbackare av administrationens politik – då hade John McCain sannerligen inte varit favorit i dagens primärval på supertisdagen. Det är ju just därför att han inte är en sådan lojal partivän som hans kampanj fått det oerhörda uppsving som den fått de senaste veckorna.
Tvärtemot vad DN tror, så var det John McCain som drev på för den motoffensiv i Irak som presidenten till slut genomförde, sedan han sparkat försvarsminister Donald Rumsfeld. Och det är framgångarna i Irak – ett land som nu inte har fler döda i våldssamheter än exempelvis Sydafrika – framgångar uppnådda under 2007 sedan McCains militärpolitika strategi börjat genomföras, som givit John McCain den ställning han nu har i primärvalet.
Som bloggen nämnde igår, har McCain på detta sätt skapat förtroende hos väljare som stöder Bush, eftersom McCain aldrig krävt tillbakadragande utan motsatsen, och samtidigt vunnit respekt bland väljare kritiska till Bush, eftersom McCain inte låtit bli att rikta kritik mot den förda politiken.
Ingenting av detta har DN begripit eftersom DN är fanatiska motståndare till framgång i Irak. Därmed har DN heller ingen förmåga att förstå dynamiken i amerikansk politik. Det är allvarligt att en så kallad ”liberal” tidning bär på så stora skygglappar att man inte längre är med i matchen.
För övrigt är det intressant att se att den piggaste kandidaten under dessa intensiva valkampanjsdagar är 71-årige John McCain som reser mer och har fler valmöten än någon av sina yngre medtävlare. Tidningarna fylls med leende bilder på McCain, medan man visar trötta och slitna bilder på Hillary Clinton och Barack Obama. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen