Anders Mellbourns trovärdighet slagen i spillror

Det är sanslöst att läsa hur etablissemangsföreträdare som Anders Mellbourn ger sken av att Hillary Clinton skulle vara den främste segraren efter supertisdagens primärval, medan han talar om att ”Republikanska partiet är i spillror”.
Vilket skitsnack. Det här har mer med Mellbourns önsketänkande att göra än om verkligheten.
Är det några som är splittrade så är det demokratiska partiet, där ju ena kampanjen till och med försökt använt raskortet mot medtävlare. Och även sett till maktförhållanden är partiet splittrat. Clinton har 829 delegater hittills efter supertisdagen, mot  750 för Obama. Det krävs 2.025 delegater för att vinna.
Clinton har alltså 53,8 procent av hittills fördelade delegater, mot 46,2 procent för Obama.  Vad är det om inte splittrat?
Under Timbros välbesökta ”valvaka” igårkväll disktuerade vi i en panel om vad oenigheten inom republikanerna kan bero på. Och det svar som flera av oss var inne på är att konservativa aktivister är högljudda och inte nöjda med att amerikanska väljare vill se mindre av hårda motsättningar och konfrontation, och mer av samarbete. Det är därför McCain går så bra och det är därför Obamas budskap om enighet och ”en nation” fungerar.
Eftersom republikanska väljare verkar vilja ha en kandidat som kan samarbeta över partigränsen ger de sitt stöd till McCain. Han har i sammanräkningen efter supertisdagen, just nu, mer än dubbelt så många delegater som närmste medtävlare: 560 delegater mot 226 för Mitt Romney och 154 för Mike Huckabee.
Vilket parti är mest splittrat? Det där en kandidat har mer än dubbelt så många delegater som nämste medtävlare, eller det parti där de två kandidaterna har nästan lika många delegater?
Visst är det så att demokraterna borde ha störst chans att vinna Vita huset. Amerikanska folket gillar maktväxling och efter åtta republikanska år borde demokraterna ligga bättre till. Men det gör de inte! Som bloggen visade häromdagen, så skulle John McCain vinna över båda aktuella demokratiska kandidaterna om det vore val nu, enligt flera opinionsmätningar. Det är något synnerligen obegåvat att om ett parti som har alla chanser att vinna Vita huset säga att det ”ligger i spillror”.
Jag är så trött på dessa etablissemangets vänsternissar som alltid har ett primitivt behov av att snacka skit om republikanerna. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen