Alla socialister behöver inte vara Hizbollah-kramare

När man läser Dagens Nyheter (oberorende syndikalistisk) kan man få uppfattningen att alla på yttre vänsterkanten kramar terrororganisationer som Hamas och Hizbollah och föredrar Iran framför västvärldens demokrati och marknadsekonomi.
Men så är det inte. Helsingborgs Dagblad och Dagen rapporterar att Villy Søvndal, partiledare för Socialistisk folkeparti i Danmark, sagt ifrån när det gäller islamististiska organisationen Hizb-ut-Tahrir som i Danmark vill störta regeringen och uppprätta en islamsk stat byggd på sharia.

– Jag vill säga till dessa mörkermän: Dra åt helvete! Om de har en så djup längtan efter att få leva i en religiös diktatur så kan de resa till de länder i Mellanöstern där sådana diktaturer finns.
– Om de är så plattskallade att de verkligen vill inför kalifat och sharia, så har de ju kommit till fel land. De har inget att göra i Danmark, och de kommer inte att uppnå det de strävar efter.

Villy Søvndal har fått många reaktioner på sitt utspel. Och han kommenterar dem i partiets blogg, där han svarar dem som menar att diskriminering förekommer:

Men att det finns diskriminering och orättfärdighet betyder INTE att det blir tillåtet att bränna bilar eller containrar.
Och till alla med muslimsk bakgrund i Danmark: lösningen på problemen – som jag erkänner och förstår – går inte genom mer religion. Och definitivt inte genom religiös fanatism, som den vi finner hos Hizb-ut-Tahrir.

Se där. Socialister behöver inte se islamistiska extremister som bundsförvanter i längtan att riva det kapitalistiska samhället. Kanske något som Dagens Nyheter och övrig vänster borde fundera över… (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen