Större seger än väntat för Obama

Det var väntat att Barack Obama skulle vinna demokratiska partiets primärval i Sydkarolina ikväll. Över hälften av partiets väljare beräknas vara afrikan-amerikaner. Men segern blev oväntat stor, 55 procent av rösterna, rapporterar NBC i Obama wins big victory in S.C. primary.
Det betyder att Obama fick fler vita röster än mätningarna indikerat.
Och här kommer kvällens stora nyhet: Obama fick starkt stöd av unga vita i denna sydstat, enligt CNNs vallokalundersökning Exit Poll South Carolina: hela 52 procent av “icke-svarta” ungdomar mellan 18 och 29 år röstade på Obama.
Det betyder att Clintons taktik att få väljarna att se Obama som den svarta kandidaten inte lyckats bland yngre amerikaner. Bill Clinton fortsätter att försöka måla denna bild av Obama – senast för nåon timme sedan då Bill Clinton jämförde Obamas seger i kväll med Jesse Jacksons seger i Sydkarolina 1988. Jackson är en kontroversiell och radikal svart människorättsaktivist som aldrig vann något politiskt val.
Flera kommentatorer tycker Clinton är djupt orättvis som jämför Obama med Jackson. Men det är på detta sätt Clintons vill marginalisera Obama. En taktik som inte lyckades så bra i Sydkarolina. Frågan är om den kommer att göra det i fortsättningen. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen