Ska Bill Clinton bli ännu fulare?

Det var ett klart bakslag för Hillary Clinton att Barack Obama vann så många vita sydstatsbor i Sydkarolina. Bill Clintons plan var att kunna peka på att Obama vann Sydkarolina enbart pga att de svarta är i majoritet bland registrerade demokratiska väljare i denna delstat, och därför inte representativ för landets övriga delstater.
Men redan har Bill Clintons taktik sårat hans tidigare supportrar, som bloggen skrivit om tidigare. Främsta talesmannen för denna besvikelse är den högst rankade svarte kongressmannen James Clyburn från just Sydkarolina. I Miami Herald finns en god analys av läget, Obama’s win points to long battle ahead. Clyburn säger:

Raspolitik har injecerats i den här kampanjen på ett sätt som sårar mig.

Eftersom Obama lyckats över förväntan i Sydkarolina kan kampen mellan honom och Clinton pågå till konventet i augusti.
Det ser ut som om Clintons bas utgörs av kvinnor, äldre, arbetare och partiaktiva. Allt medan Obama lockar män, svarta, unga, övre medelklassen och oberoende.
Frågan är hur Hillarys chefsstrateg Bill ska möta denna nya och större utmaning. Hur ska Clintons vinna de unga nu när strategin att underblåsa rasmotsättningar inte fungerar?
Och Obama är inte någon vidare god vinnare. Hans tacktal efter segern i Sydkarolina var fullt av tom retorik – och pikar mot Clinton. Mellan raderna framgick att han ser henne som en politisk maskin som gör vad som helst för att vinna. Han ifrågasatte också indirekt att hennes erfarenhet som första dam har något värde. Det är just den sortens pikar som får Bill Clinton att gå i taket… (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen