Mitt Romneys tur att vinna i Michigan

Det var ett bra valutslag för Rudy Giuliani i det republikanska primärvalet i Michigan i natt. Inte därför att Giuliani fick så många röster, utan därför att ingen av de kandidater som deltagit i de tidiga delstaternas val har lyckats ta en klar ledning. Det betyder att Giuliani fortfarande har chansen att hoppa in i nomineringsprocessen genom seger i Florida 29 januari.
Den som vinner Florida får normalt alla delstatens 114 delegater. Det kan jämföras med att Mitt Romney efter sin seger i Michigan och Wyoming, och andraplats i Iowa och New Hampshire har 42 delegater. John McCain har efter sin seger i New Hampshire och andraplats i Michigan 19 delegater. Mike Huckabee har 21 delegater.
Även om Florida i år straffas för att man tidigarelagt sitt primärval, och bara får 57 delegater, så skulle en seger i Florida betyda att Giuliani går till tätklungan i antalet delegater inför supertisdagen 5 februari då över 1.000 delegater ska fördelas. Om Giuliani vinner den stora delstaten Florida, har han goda möjligheter att vinna klart i Kalifornien, New York och de andra stora delstaterna den 5 december.
Den kandidat som når 1.191 delegater har vunnit nomineringen. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen