John McCain stiger fram bland republikanerna

Också på republikanska sidan går dynamiken emot den förväntade vinnaren som förlorade i Iowa, Mitt Romney. Han tappar i opinionsmätningarna i New Hampshire och gjorde inte heller han särskilt väl ifrån sig i gårdagskvällens TV-sända debatt mellan republikanska kandidater.
I den debatten steg istället John McCain fram som den säkre och övertygande statsmannen, rapporterar Weekly Standard:

Den här debatten hjälpte den kandidat som egentligen hade minst att vinna: John McCain. Han var rolig, engagerad och välinformerad. Även i meningsutbytena framstod han som den mest vuxne i rummet.

Skälet till att magasinet menar att han inte hade så mycket att vinna på debatt är att han leder klart i opinionsmätningarna och är favoriten att vinna i New Hampshire. Vi såg hur det gick för favoriterna i Iowa, de förlorade. Men McCain är av en annan kaliber. Han har de senaste veckorna intagit en klar ledning i senate mätningen: 39 procent, mot tvåan Romney som nu bara får 25 procent.
Time ger också högsta betyg till McCain, A-, och näst högsta till Rudy Giuliani B+. Giuliani har inte lagt ner något kampanjkrut på New Hampshire och räknar därmed inte att få några röster här. Han satsar hårt på de större delstater som har primärval om några veckor.
För Giuliani är det därför utmärkt om olika kandidater vinner i de inledande små delstaterna: Iowa gick till Mike Huckabee, och i går gick Wyoming till Mitt Romney och New Hampshire ser på tisdag ut att gå till John McCain. Det betyder att det republikanska primärvalet fortfarande är vidöppet och därmed blir de senare, stora delstaterna avgörande. (Andra intressanta bloggar om: USA)

Rulla till toppen