Inget bistånd utan militär säkerhet

Massmediernas rapportering om Kabul efter terrorattacken mot hotellet där norske utrikesministern fanns, och som kostade åtta människor livet, däribland en norsk journalist, är märklig. Det heter både i SVT och SR att svenska, norska och finska soldater ska finnas kvar i Afghanistan “trots attacken”.
Ja, vad tror redaktionerna? Skulle nordiska soldater panikartat lämna ett FN-beslutat freds- och biståndsprojekt med svansen mellan benen bara därför att det finns terrorister som angriper dem?
Är det så journalistkåren tror att man arbetar för fred och frihet? Tror man att tillbakadragna trupper från Afghanistan skulle leda till fred? Vill mainstreammedierna att talibanerna ska komma tillbaka och förtrycka framför allt kvinnor?
Det är tur att utrikesminiser Carl Bildt uttalar sig och slår fast vad som gäller, Större insatser kan krävas. Bildt får av radioekot frågan om det blir större samordning mellan bistånd och säkerhetsstyrkan:

– Jag tror att man måste ha det. Det är klart att det här går hand i hand. Du måste ha säkerhet för att bistånds- och säkerhetsinsatserna ska kunna fungera.
– Talibanerna – så fort de ser en skola där det finns flickor så spränger de den i luften, och gärna flickorna också. Så det måste finnas säkerhetsinsatser. Men det måste också finnas skola, för att de ska komma fram som ska bygga det nya afghanska samhället.

Ja, i takt med att den värsta fattigdomen försvinner, då människor saknar vatten och mat, kommer säkerhet att vara den absolut största frågan i dessa delar av världen. I Afrika och Asien demonstreras ofta hur frånvaron av rättsstat gör att ingenting annat fungerar. Utan säkerhet kan fattigdomen inte bekämpas. Därför bör det i högre grad vara säkerhet vi erbjuder som bistånd. Det har den fördelen att det ger våra egna trupper erfarenhet att hantera kaotiska situationer. Det är erfarenhet som stärker också den svenska beredskapsförmågan på hemmaplan. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen