Bloggare martyr i Kina: tekniken övertrumfar tyranniet

Ingenjören och bloggaren Wei Wenhua, 41, var på väg hem från jobbet förra måndagen när han såg hur kommunala inspektörer misshandlade medborgare. Wei tog fram sin mobiltelefon och tog bilder. Då attackerade inspektörerna honom och misshandlade honom så svårt att han dog. Det rapporterar CNN i China blogger beaten to death.
Men eftersom han var bloggare och hans öde blivit känt via internet har en proteststorm dragit fram över Kina. Myndigheterna är så rädda för att tappa greppet om opinionen i landet att man i detta fall avskedat den ansvarige chefen för de kommunala inspektörerna.
Trots det omfattande förtrycket som kommunistregimen utövar i Kina lyckas man inte få kontroll över den nya tekniken. Här sprider sig den information som kan innebära dödsstöten för regimen.
Bloggaren Wei är död, men hans fall visar att det kan vara en tidsfråga innan tyranniet förlorar mot den nya, fria tekniken. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen