Bilateralt avtal med Irak binder kommande president

Under sin resa till Mellanöstern har president Bush klargjort att USA förhandlar fram ett bilateralt avtal med Irak, vilket kommer att ersätta mandat utfärdat av FN:s säkerhetsråd. Därmed kommer nästa president i Vita huset – vem det än blir – att vara bundet att uppfylla de säkerhetsgarantier som detta avtal stipulerar, skriver Newsweek i Sorry, Barack, You’ve lost Iraq:

I uttalande inför presskåren [i Kuwait] sa president Bush att förhandlingar nu startar om ett långsiktigt strategiskt partnerskap med den irakiska regeringen med utgångspunkt i de bilaterala avtal USA har med Kuwait och många andra länder.

Ett sådant avtal blir mycket svårt för en kommande president att bryta. Det skulle undergräva den nya presidentens anseende som en statsman som håller ingångna internationella avtal. Därav tidningens rubrik: Barack Obama och andra som talar om snabba tillbakadraganden kommer inte att kunna göra det utan oerhörda politiska kostnader. President Bush har nog övertaget nu, skriver tidningen.
Själv tycker jag alla insatser som stärker den demokratiska utvecklingen i Irak är bra. Det är frihet och demokrati i Irak som är målet. Det är det som betyder seger. Allt annat innebär bakslag, inte främst för USA utan för friheten i de delar av världen som ännu saknar medborgerliga fri- och rättigheter, och på sikt mot etablerade demokratier eftersom ett Irak i kaos stärker fundamentalistiska krafter globalt. Nog borde väl alla vilja ett fritt och demokratiskt Irak? Eller är någon däremot… (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen