Clinton rasar i Iowa-mätning

Med bara två dagar kvar till det första valet i nomineringsprocessen som leder fram till en ny amerikansk president, är väljarströmmarna mer lättrörliga än någonsin.
Iowas största dagstidning Des Moines Register rapporterar idag att Barack Obama utökar sin ledning över Hillary Clinton: Obama widens lead over Clinton. Obama får 32 procent av demokratiska partiets väljare, Clinton 25 och John Edwards 24 procent.
Studerar man svaren som väljarna ger dag för dag blir mätningen dramatisk. 27/12 får Clinton stöd av 27 procent, 28/12 av 24 procent och 29/12 av bara 23 procent av de svarande. Obama har omvänd utveckling under de tre dagarna, 28, 33 och 34 procent. 29/12 har också Edward gått om Clinton.
Nu är opinionsmätningar extra otillförlitliga i Iowa eftersom demokratiska partiet håller stormöten i församlingslokaler och skolor, med diskussioner och handuppräckning som rösträkningsmetod. Inte anonyma valsedlar. Därmed kan väljare som tänkt sig rösta på en kandidat på grund av grupptryck ändra sig under mötet.
Den kandidat som har mest övertygande sympatisörer kan gå segrande, även om en annan kandidat haft flest röster innan valproceduren började.
Och den kandidat som enklast kan överleva en förlust i Iowa är Hillary Clinton. Hon har det bäst oljade valmaskineriet bakom sig och har kraft att komma igen. Men en förlust för henne i Iowa skapar frågetecken och håller valkampanjen öppen ännu några veckor.

Rulla till toppen