Allt handlar om att spräcka Alliansen

I SVT Agenda avslöjar sig Gustav Fridolin när han säger att han hellre gör upp med enskilda borgerliga partier än med Alliansens fyra partier. Skälet är maktpolitiskt: bara genom att spräcka Alliansen kan vänstersidan behålla initiativet i svensk politik.
Följande intressanta ordväxling utspelade sig i Agenda ikväll:

Programledaren: Är du beredd att göra en överenskommelse med en rödgrön regering [efter nyvalet] så att de får igenom sin budget?
Annie Lööf: Jag är beredd att ta ansvar som del av Alliansen.
Programledaren: Med hela Alliansen alltså. Men du som centerledare är inte beredd att gå in och göra upp?
Annie Lööf: Vi har sagt att det är bättre ju fler partier som ingår. Därför är hela Alliensen med när vi sluter överenskommelser om exempelvis energi, försvar och friskolor.
Gustaf Fridolin: Samtidigt är det ju den här skarpa blockpolitiken som ger Sverigedemokraterna den makt de försöker ta sig.
Annie Lööf: Men det är väl bättre om det är fyra partier som är med och inte bara ett?
Gustaf Fridolin: Fast det är utifrån den här skarpa blockpolitiken de kan försöka hota och tvinga fram den här sortens situation.

Fridolin ljuger för väljarna. Självklart är en blocköverskridande överenskommelse med fyra borgerliga partier stabilare och ger ett vågmästarparti ännu mindre utrymme än uppgörelse med bara ett borgerligt parti.
Det kan ingen förneka.
Ändå är det, som tydligt framgår ovan, blocköverskridande samarbete med bara ett borgerligt parti som MP och S vill ha.
Detta agerande har bara ett logiskt motiv: att spräcka Allianssamarbetet mellan de fyra borgerliga partierna.
Inte en enda politisk journalist eller kommentator har berört detta. Det är därför att de är partiska och blundar för detta maktspel från vänstersidan.
En som inte vill se är Per T Ohlsson som i sin söndagskrönika i Sydsvenskan skriver:

Den 16 september 1992, när kronan var hotad, ringde statsminister Carl Bildt till [S-ledaren i opposition] Ingvar Carlsson, som befann sig i Berlin. Carlsson reste hem. Efter svåra förhandlingar enades regeringen och Socialdemokraterna fyra dagar senare om ett åtgärdspaket med för båda parter ytterst smärtsamma eftergifter om bland annat sjukförsäkringen och skatterna. … Därför ter det sig följdriktigt att [Carlsson] nu i veckan rekommenderat blocköverskridande lösningar.

Ja, men skillnaden mellan då och nu är att Bildt inte var ute efter att spräcka S genom att säga att man helst vill göra upp med högerflygeln inom Socialdemokratin.
Regeringskrisen beror enbart på att S och MP försökt försvaga den borgerliga oppositionen genom att spräcka Allianssamarbetet. Om man fokuserat på att regera istället för att maktspela hade säkert en överenskommelse likt den 1992 kunnat komma till stånd.