Självinsikt saknas hos vänsterdebattörer

Vänsterröster har fri tillgång till public service och de flesta av landets större mediehus, liksom de dominerar på arrangemang som bokmässan i Göteborg. Ändå kräver de att högerröster ska ta ansvar för det polariserade samtalsklimatet.

När jag som ansvarig utgivare mötte frågor om varför inte vi på konservativa sidan tar ”större ansvar” för det hårdnande debattklimatet, som i SVT:s 30 minuter eller i förre TV4-vd:n Jan Schermans demokrati-dokumentär, svarade jag att vi gärna skulle göra det, men att de som på mediescenen har flera gånger starkare röster måste gå före. Vänstern dominerar i medierna och är de som avgör. Så läng de är hatfyllda mot konservativa, kommer vi att svara med samma mynt. Vi tänker inte vika ned oss.

Framgångar för konservativa medier

De konservativa nya medierna och deras framgångar med ständigt ökande publik är ett uppenbart svar på att gamla medier är tydligt vänster i sitt samhällsperspektiv. Såväl den svenska som västerländska publiken börjar tröttna på vänsternarrativet och dess självgoda attityd om att de, och bara de, står för det goda. I åratal har de dömt ut alla som inte är vänster som rasister och högerextremister.

Därför är det skrattretande att se ett upprop i DN av några tiotal vänsterröster kräva att riksdag och regering ska ta itu med det hårdnande debattklimatet.

I helgens podd “Riksronden” i Riks tar Richard Sörman och jag upp just detta tema. Se podden här:

Se fler avsnitt av podden här.

Rulla till toppen