Ska EU ha 9000 miljarder till – varje år?

I helgens podd Riksronden berättar jag om mina inledande veckor som europaparlamentariker och kommenterar utspel från EU-toppar om att kraftigt öka medlen som EU ska fördela till ”grön omställning” och annat gott.

Jag är naturligtvis väldigt kritisk till att föra över ännu mer skattemedel till EU-byråkratin. Inte minst därför att jag sitter i Budgetkontroll utskottet och tar del av nya revisionsrapporter som visar hur dåligt, ineffektivt och långsamt EU hanterar den Coronafond på 8300 miljarder kronor som de flesta partier röstade för, dock inte SD.

Europeiska revisionsrätten menar att beviljandet av projekt går så långsamt att det riskerar att man får en ”ketchupeffekt” mot slutet av Coronafondens livstid och att miljarder då delas ut på lösa boliner. När halva fondens livslängd gått (från februari 2021 till augusti 2026) så har bara EU fördelat en tredjedel av medlen till medlemsländerna, och medlemsländerna har bara betalat ut hälften av detta till slutmottagarna, alltså företag, institutioner eller föreningar.

Att det är så förvånar inte mig. Detta dribblande med mångmiljardbelopp är ren socialism. Den kommer alltid att vara ineffektiv och mycket av pengarna kommer hamna i fel fickor.

Se Richard Sörman och mig i podden här:

Rulla till toppen