Kommer EU-budgeten att överskrida den symboliska tröskeln på 200 miljarder euro?

Anspråken på att växa fortsätter vara starka inom EU-kommissionen. Uppföljning av effektiviteten släpar dock efter. Det är en allvarlig brist i underlagen inför budgeten 2025.

För närvarande är EU:s budgetförslag (sid 3) inför 2025 fastställt till 199,7 miljarder euro i åtaganden och 152,7 miljarder euro i utbetalningar. Jämfört med 2021, det första året i den nuvarande fleråriga budgetramen, har åtagandena ökat med 33 miljarder euro. Detta visar att EU fortsätter att utöka sitt engagemang inom hela sektorn för politik och interventioner, utan att försöka dämpa sin aptit i tider av inflation och en stagnerande skattebas.

Det finns stor risk för att budgeten kommer att överskrida den symboliska gränsen på 200 miljarder euro under 2025 genom ändringsskrivelser och ändringsbudgetar.

Kostnadseffektiviteten i EU:s politik släpar dock efter. Ju högre ambitioner och mer resurser en organisation vill sätta sprätt på, desto viktigare är det att uppdragsgivarna – medlemsländernas medborgare – får klara och tydliga analyser om vilken effekt de stora beloppen faktiskt får i verkligheten. Här finns ett växande gap mellan anspråk och uppföljning som behöver åtgärdas.

Rulla till toppen