Idag publiceras första poddavsnittet av Riksronden i Riks efter sommaruppehållet, med Richard Sörman och mig. Vi tar upp artiklar, böcker och opinionsmätningar som granskar hur islam förhåller sig till demokrati och västliga värderingar om pluralism och yttrandefrihet.
När vi talar om integration av migranter i Sverige och Europa är det viktigt att veta vad det är för värderingar som migranterna tar med sig. Av 47 länder med muslimsk majoritet i världen är något enstaka land vad man kan kalla demokrati. Diktatur och förtryck är normen.
Vill inskränka friheter och införa sharia
En färsk opinionsmätning från Storbritannien visar att 32 procent av landets muslimer vill implementera sharialagar i Storbritannien. 52 procent vill inskränka yttrandefriheten så att det blir förbjudet att visa bilder på profeten Mohammed. De mest extrema uppfattningarna finns bland de mest utbildade och bland andra generationens migranter, snarare än bland lägre utbildade och utlandsfödda muslimer. Detta indikerar att problemen mellan islam och demokratier i väst kommer att öka, inte minska. Istället för integration sker ökad segregation.
Extremismen värst i länder som aldrig koloniserats
I en bok av holländske sociologen Ruud Koopmans, som intervjuas i Kvartal, visar han att de vanliga bortförklaringarna till islamistisk fundamentalism inte stämmer. Kolonialism hävdas orsaka radikalisering, men det är de muslimska länder som aldrig varit kolonier där extremismen är värst
Dessa och en rad andra aspekter tas upp i aktuella avsnittet. Se det här: