Klimatets “gröna giv” får mindre pengar

Har EU-topparna äntligen förstått de kritiska rösternas budskapet mot den gröna given? I arbetsdokument framgår att det ska bli betydligt mindre pengar till klimatpolitiken.

Så som underlagen ser ut anslår EU-budgeten 58 miljarder euro årligen till klimatpolitiken från och med 2024 till slutet av den fleråriga budgetramen 2027. Detta är en minskning från 140-150 miljarder euro per år för de föregående åren.

Detta kan vara en signal om att EU-elitens dogmatiska miljötänkande håller på att dämpas av medlemsstaterna och de europeiska medborgarna? Det återstår att se i de kommande budgetförhandlingarna.

Trots minskningen fortsätter EU-kommissionen att hävda att man avser lägga 30 procent av EU-budgeten på klimatåtgärder. Skälet till att man kan säga det är att man genom att bränna så mycket som 140-150 miljarder euro de första åren på sjuårsplanen – förlåt sjuårsbudgeten – kan dra ned beloppen nu och ändå nå målet om 30 procent.

Sverigedemokraterna har pekat på svagheterna i “Green Deal”, dess utformning och klimatutgifternas effektivitet i flera år och är glada över att se justeringen i EU:s budgetplanering i detta avseende.

Källa: Se sidan 32, arbetsdokument I

Rulla till toppen