Kort och kärnfullt om rödgröna budgetar

Här kommer en rad korta citat ur ledarkommentarerna på oppositionspartiernas tre budgetförslag.
För egen del tycker jag det är postivit att vi har två tydliga regeringsalternativ inför valet i september nästa år: de rödgröna står för en utbyggd bidragslinje där politiker tar makten över medborgarnas privatekonomi. Allt medan Alliansen fortsätter att via skattesänkningar flytta makt och inflytande till medborgarna.
Så här tycker 18 stycken redaktörer:
Dagens Nyheter (ober lib):

Oppositionens strid mot regeringen står i frågan om det ska bli mer eller mindre lönsamt att jobba. Det valet borde inte vara så svårt.

Aftonbladet (S):

I stället för ytterligare ökade klyftor vill de möta krisen och arbetslösheten med investeringar, i utbildning, infrastruktur och välfärd. Oppositionen är också enig om att en sådan politik kommer att kräva högre skatter

Göteborgs-Posten (lib):

Men att göra det dyrare att anställa och investera och mindre lönsamt att arbeta är ingen bra krispolitik.

Norrländska Socialdemokraten (S):

S vill använda en extra utdelning från statliga Vattenfall för att skapa en riskkapitalfond för miljöteknikbranschen […] Det är en helt annan inriktning än den borgerliga regeringen som bara ser de statliga företagen som simpla privatiseringsobjekt.

Svenska Dagbladet (ober m):

För Socialdemokraterna är politiken kung och därför anser man sig ha fri dragningsrätt på medborgarnas inkomster – restriktionen handlar om vad väljarna kan svälja.

Dala-Demokraten (S):

En politisk vinkännare skulle kunna ge kärnfulla betyg. [MP är] salongsradikalt, friskt grönt men med ett beskt skattehöjarstråk på energiområdet. [S:] Ett medelfylligt förslag med jordnära smak. [V:] ett fylligt, klarrött välfärds- och skattevin som lätt matchar en mustig viltköttsgryta. Rejäl kryddning med höjda skatter ger många jobb i offentlig sektor.

Sydsvenska Dagbladet (ober lib):

Skrapar man mer på ytan blir tvedräkten än tydligare. […] Denna ”nätta” differens mellan V och S på 27 miljarder beskrev Ohly som att partierna inte hade ”exakt samma siffror”.

Länstidningen Östersund (S):

Men om sossarna vinner valet höjs sjukersättningen.

Helsingborgs Dagblad (oavhängig):

Politiskt är det ofarligt för oppositionen att skjuta in sig på höginkomsttagarna som inte direkt tillhör de egna väljarna […] Men vad ger då detta? Ja, cirka en miljard, närmast en symbolisk summa i budgetsammanhanget.

Piteå-Tidningen (S):

Det är, enligt alliansregeringen rättvist, klokt och fördelningspolitiskt rätt att föra en politik där pensionärer, arbetslösa och sjuka drabbas. Det vill nu den rödgröna oppositionen ändra på.

Nerikes Allehanda (lib):

De rödgröna blottar sig.

Sydöstran (S):

De rödgröna oppositionspartierna säger nej till fler skattesänkningar och ja till skattehöjningar.

Östgöta Correspondenten (M):

20-24-åringar som läser in gymnasiet ska kunna få ”ungdomslyftsersättning” eller aktivitetsstöd, och 25-55-åringar ska kunna få utbildningsbidrag. Det är ett idiotsäkert sätt att stoppa upp genomflödet i utbildningen.Varför jobba hårt på gymnasiet och gå ut på en osäker arbetsmarknad – när den som läser in gymnasiet i efterhand har försörjningen fixad? Varför låna pengar från CSN och börja på högskolan – när den som skjuter upp utbildningen kan få kalaset finansierat av skattebetalarna?

Västerbottens Folkblad (S):

Oppositionens skuggbudgetar kommer inte att ge några avtryck så länge Reinfeldt är statsminister. Därför finns det heller ingen anledning för S, MP och V att redan nu bilda enad front.

Upsala Nya Tidning (lib):

Intäkterna kommer från höjda inkomstskatter, punktskatter och kapitalskatter. Samt höjd bolagsskatt, en julklapp till företag som nu börjat se ljuset igen.

Dagbladet (S):

Men jobben då? De kommer genom en förstärkning av ekonomin i kommuner och landsting.

Nya Wermlands-Tidningen (konservativ):

Så trots att skillnaderna mellan blocken sägs minska, finns det två mycket tydliga politiska alternativ i nästa års riksdagsval.

Folkbladet (S):

Bodström berättade att känslorna svallade ungefär på samma sätt i skuggförhandlingarna som vad de gjorde i de riktiga budgetförhandlingarna då det begav sig. Vi blev lite osams, sa Bodström.

(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rulla till toppen