Massmediernas totalt obalanserade rapportering om den amerikanske presidenten är skadlig. Smutskastningen förvränger mediekonsumenternas bild av verkligheten. Hur många har paniksålt fondinnehav pga medial hysteri kring inflation och skiftningar på börsen. De som litade på medierna har förlorat stort, eftersom börserna nu återhämtat sig och inflationen inte dragit iväg.
Alla makthavare ska granskas, naturligtvis också Donald Trump. Men svenska medier låter sig duperas av amerikanska vänstermedier som hatar presidenten och ger därför en helt vilseledande bild av vad som händer i vår tid. Det är därför jag kommenterar och vill lyfta andra perspektiv som balanserar perspektivet.
Ekonomin är volatil, ja. Uppgångar och nedgångar i allehanda indikatorer kommer oftare och snabbare än förr. Därför är det ingen som vet hur framtiden ser ut. Då är det fel att – som medierna – rapporter negativa spådomar och leta uppgifter som stämmer med den bilden.
Demokrater berömmer Trump efter Mellanösternresa

Nu har till och med tunga röster i Demokraterna, som förre försvarsministern Leon Panetta berömt presidentens rundresa i Mellanöstern i veckan. Kongressledamoten Jim Himes gillar att Trump har agerat för att kyla ned israeliske premiärministern Netanyahu’s antydan om krig mot Iran. Himes var orolig att presidenten inte skulle ta möjligheten att skapa kontakt med nya styret i Syrien, men det gjorde Trump. Presidenten har agerat “förbaskat bra” i Mellanöstern, säger Himes på seminarium med vänstertidningen Politico.
Internationell handel, inte kaos
Fler börjar förstå att Trump har ett annat tillvägagångssätt än traditionell politik och diplomati. För Trump är det självklart att samtidigt diskutera ekonomi och säkerhetspolitik, handelsutbyte och fredsbefrämjande insatser.
”En ny generation ledare lämnar de gamla konflikterna och tröttsamma splittringen i det förflutna bakom sig för att skapar en framtid där Mellanöstern definieras av handel, inte kaos”, sa Trump under ett tal i Saudiarabien. Han sa vill se fokus på ”teknologi, inte terrorism” där människor bygger samhällen – “inte bombar varandra till ruiner”.
Tullar skapar turbulens på kort sikt – men på lång sikt?

Mediernas falska narrativ är att Trump startat handelskrig. Men fakta är att EU, Indien, Japan med flera har haft högre tullar mot USA på viktiga områden än vad USA haft mot dem. Det Trump gör är att låta USA också använda möjligheten att ha högre tullar för att skydda hemmamarknaden. Jag gissar att Trump gillar att tala om tullar eftersom de är ett konkret verktyg i förhandlingarna med andra länder. Det ger honom förhandlingsutrymme. Som framgår i hans tal ovan, talar inte Trump positivt om tullar i sig, han vill ha handel.
Frågan om tullar har också blivit mer komplex eftersom de numera innehåller ett starkt inslag av säkerhetspolitik. Sverige och övriga väst har reagerat mot att Kina köper in sig i all möjlig strategisk verksamhet, vilket ger Kina möjlighet att i framtiden hota med att stoppa viktig infrastruktur om väst inte lyder Kinas direktiv.
Det är då inte protektionism som är drivkraften bakom att hindra viss handel, utan säkerhetspolitiska realiteter. Skillnaden mellan USA:s president och europeiska politiker är att den förre talar öppet om sina bevekelsegrunder medan europeiska bedyrar sina ädla ändamål om öppenhet, men i det dolda gör samma sak.
Hittills har inga av de hysteriska varningarna om ökad inflation pga handelskrig infriats. I USA hade man under april 2025 den lägsta inflationen sedan Trump just lämnat Vita huset för fyra år sedan.
Vad som blir det långsiktiga resultatet av tullarnas återkomst i internationell politik är, allafall för mig, omöjligt att förutse. Trump avser att begränsa Kinas expansion och att när Kina är satt på plats, kan återgå till lugnare tider.
Väntar på Putin
Trump har en helt annan strategi än Europa för att få slut på Rysslands anfallskrig i Ukraina. Hans förhandlingstaktik går ut på att bygga förtroende med den han ska förhandla med, istället för att i arga ord fördöma och skälla. Trump vill förhindra att Ryssland knyts hårdare till Kina. Därför har Trump haft stort tålamod med Putin och låter honom göra bort sig genom att utlysa förhandlingar som han sedan inte deltar i (som nu senast i Turkiet).
I helgen har Trump sagt att han ska ha telefonsamtal med Putin på måndag. Då fortsätter försöken att få slut på blodbadet, som Trump kallar kriget. Tänk om det är så att denna respektfulla taktik är mer framgångsrik för att uppnå fred än att som europeiska politiker, bara råskälla utan att ha några realistiska möjligheter att påverka situationen?
Jag är inte övertygad om att Donald Trump kommer att lyckas, men jag förstår vad han är ute efter. Och eftersom de gamla vanliga politikerna fullständigt och katastrofalt misslyckats med allt de tagit sig för – varför förhindrade de till exempel inte kriget mot Ukraina? – befinner vi oss i en tid då det är rimligt att pröva nya vägar att uppnå våra gemensamma mål om handel och fred. Trump försöker, medan gamla etablissemang hatar utan att ha egna svar. För egen del föredrar jag dem som försöker framför dem som bara snackar skit.