Många är förvånade över att inflationen i USA inte ökat som en följd av tullstriderna. Här kommer förklaringen.

Thomas Sowell är en världskänd och högt respekterad ekonom som nu konstaterar att förtroendet för ekonomin återhämtat sig efter första kvartalets turbulens. Orsaken är att klarhet uppstått om vad president Trump avser med tullarna.
– Denna klarhet är central. Ekonomier växer när den går att förutse, inte under kaos. När det stod klart att Trumps tullar var ett medel för att nå ett mål, inte ett mål i sig själva, började människor handla och investera igen. Det återhämtade förtroendet hjälpte till att dämpa inflationstrycket, säger Sowell.
De flesta ekonomer trodde tullhöjningarna skulle leda till inflation. Men de har inte gjort det. Varför, frågar Sowell och svarar:
– Inflation handlar inte bara om centralbankens åtgärder eller pengatillgång, det handlar om incitament i verkliga världen: produktion, handel, investeringar. Trumps breda ekonomiska strategi bortom tullarna spelade roll här. Avreglering, till exempel. Företag får lägre kostnader när du minskar byråkratiska regler, så som administrationen gjort när det gäller energi och tillverkningsindustrin. Då frigör du kapital till produktion. Mer tillverkning betyder lägre priser. Skattesänkningarna spelar också roll. Företag anställde fler och producerar mer vilket hållit nere priserna.
– Överraskningen är dock tullarna. Genom att utnyttja tullar i syfte att uppnå bättre handelsvillkor har Trump ökat tillgängligheten till utländska marknader. Officiell statistik visar att exporten ökat i nyckelsektorer som jordbruk och teknologi. Ökad export betyder ökad produktion, vilket ökat utbud som i sin tur dämpar inflationstrycket.
– Det här är ingen teori, det är vad färska data visar, summerar Sowell. Han menar att den låga inflationen visar att ekonomin absorberat de chockartade tullarna bättre än vad som förutsågs.
Se intervjun med honom: