Sverige har infört straff för hädelse. Så tolkar grundlagsexperten Nils Funcke tingsrättsdomen mot koranbrännaren Salwan Najem. Den medåtalade, Salwan Momika avrättades i sin lägenhet dagen före domen. Svensk rätt står på samma sida som islamistiska extremister och mördare. Vackert är det inte.
Att bränna en egen inköpt bok är inte olagligt. Det är enligt svensk lag inte heller olagligt att håna religion. Paradoxalt nog var det Olof Palme och vänsterpolitiker som avskaffade hädelselagen i Sverige – för att det skulle vara okej att håna kristendomen. Men när friheten nu används för att håna islam, då rycker vänstern ut till islamisternas försvar. Islam får inte kränkas.
Yttrandefriheten står på spel
Nils Funcke är brutalt klarsynt i sin beskrivning i Expressen:
Står sig domen mot Salwan Najem för hets mot folkgrupp har hädelse blivit straffbart. Överlever domen en prövning i hovrätt blir det därtill brottsligt att inte ta avstånd från andras straffbara yttranden. Enligt tingsrätten har Najem inte ”markerat avståndstagande från det innehåll i demonstrationen han inte själv bidragit med eller markerat att han inte stått bakom det som sagts eller gjorts.”
Därmed anser domstolen att åklagaren har styrkt att Najem agerat ”gemensamt och i samförstånd med annan person” och är straffrättsligt ansvarig för det som förekommit vid manifestationerna. Det trots att det i förundersökningen framgår att Najem och Momika inte stämt av med varandra vad som skulle sägas.
Funke summerar att det blir extra befängt när någon döms för vad någon annan sagt.
Tingsrätten skriver i domen att Najems islamkritik “inte utgör en saklig och vederhäftig religionsdebatt”. Det låter som om vi blivit en diktatur där domare i domstol avgör vad som är sakligt. Det var så Josef Stalin bedrev sina skenprocesser mot de kommunistkollegor han ville bli av med.
Antingen har man yttrandefrihet – och då avgör ingen domstol, varken juridisk eller politisk – vad som är sakligt nog att få sägas.
Eller så har man inte yttrandefrihet, utan en statsmakt som bestämmer vad som får sägas.
Enligt min mening måste vi kämpa för att upprätthålla det förstnämnda. Denna dom måste upphävas av högre rätt.