Det var en trevlig julklapp SVT gav sina tittare när man producerat en satirserie om den största kränkningen av Sverige sedan andra världskriget: När den kärnvapenbestyckade, sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Blekinge skärgård 1981.
Satiren är befriande fri från politiska pekpinnar, utan driver (rätt så politiskt inkorrekt) med våra fördomar om fulla ryssar, stridslystna amerikaner och sävliga svenskar.
Huvudperson i dramat är statsminister Thorbjörn Fälldin. Fårbonden som förpassade Olof Palme till oppositionsbänken.
En sävlig Fälldin blir hjälten
Och Fälldin blir också hjälten i historien som får sin vilja igenom: Ryssarna är redan förödmjukade genom att ha kört på grund och blivit ertappade i svensk militär säkerhetszon. Finns ingen anledning att förödmjuka dem mer. Däremot ska Kreml be om ursäkt och kaptenen förhöras på svensk mark innan Sverige drar loss och bogserar ut ubåten till internationellt vatten.
Olika krafter – i satiren symboliserad med en stridslysten ÖB – ville att Sverige, med tvång och våld om så krävdes, skulle beslagta ubåten och internera besättningen. I efterhand har det visat sig att det hade varit en fruktansvärt ödesdiger åtgärd eftersom besättningen hade order om att spränga ubåten i luften om svenskarna försökte storma den.
Fälldin kan alltså ha räddat Sverige från en atomvapenexplosion.
“Håll gränsen”
Under denna händelse myntade Fälldin också de ord som blivit hans mest kända. När ÖB rapporterar att det ser ut som att sovjetiska fartyg har kursen inställd på att frita ubåten genom att gå in på svenskt territorialvatten, svarade statsministern: “Håll gränsen”.
Den förhandlingstaktik som Fälldin tillämpade var alltså ingen kapitulation gentemot den kommunistiska stormakten. Det var en balanserad diplomatisk aktion i världsklass.
Småputtrande satir
Det är männen bakom “Hundraåringen som klev ut genom fönstret” som gjort satiren. Och det märks. Det är deras småputtrande satir som driver med konkreta händelser, situationskomik, snarare än spetsfundigheter. Det är underhållande, även om de ibland tänjer hårt på handlingen.
Men satiren ligger faktiskt närmare verkligheten än man kan tro. En SVT-dokumentär av producenten Joakim Lindhé om händelserna 1981 – där de inblandade, även ryssar, intervjuas – bekräftar det mesta som ingår i satiren.
Se satiren i SVTplay: Whiskey on the rocks.