Så illa fungerar EU:s “mutfond” för Afrika

Revisorer riktar stark kritik mot EU:s fond som ska försöka minska migrationen från Afrika. EU:s hämmande regelverk i kombination med bristande politisk vilja hindrar medlemsstater från att hålla gränsen och skicka hem de som kommit in i Europa illegalt.

Istället för att åtgärda dessa grundproblem inrättades för snart tio år sedan en mutfond för afrikanska länder. En övervägande del av de illegala invandrarna som kommer till EU härrör ifrån, eller passerar igenom dessa länder.

Genom Förvaltningsfonden för nödåtgärder i Afrika delas bidrag ut för att främja stabilitet och genomföra insatser mot de bakomliggande orsakerna till illegal invandring. Tanken var att dina skattepengar skulle skapa stabilitet i de afrikanska länder migrationsströmmarna härrör från.

Från fondens inrättande 2015 till slutet av 2023 har 4,5 miljarder euro betalats ut till 27 afrikanska länder genom 248 olika program och 933 bidragskontrakt.

I specialrapporten varnar revisorerna för allvarliga brister:

🚨Istället för att finansiera gränsövervakning byggdes strandpromenader, antika teatrar renoverades och elektriskt drivna hushållsmaskiner gavs till afrikanska skolor som saknar anslutning till elnätet.

🚨Bidragen har inte fokuserat på att stoppa invandringen från Afrika till Europa. Satsningar på förbättrad gränsövervakning och identifikation av migranter har inte prioriterats. Det största utgiftsområdet har istället varit skydd för ”utsatta migranter, asylsökande och flyktingar samt stabilisering av samhället”.

🚨Stödet är inte tillräckligt fokuserat. Trots tidigare kritik riktas stödet till ett alltför brett spektrum av åtgärder. Tidigare erfarenheter tas inte i beaktande och alldeles för lite hänsyn har visats för stödmottagarnas behov.

🚨Revisorerna identifierade även brister vad gäller de rapporterade resultatens exakthet och hållbarhet. Bidragsbetalningarna skulle baseras på rapporter där olika länders behov analyserades. Flera av dessa rapporter offentliggjordes dock inte förrän mot slutet av fondens löptid. Därmed är rapporterna tämligen värdelösa och har ej legat till grund för hur dessa skattemedel nyttjats.

🚨Bristfälliga analyser. Revisionsrätten konstaterade att mutfondens styrande organ inte hade analyserat eller tagit tillräcklig hänsyn till behov och tillvaratagna erfarenheter från tidigare stödprojekt.

🚨Endast hälften av alla de projekt som finansierats och som revisorerna valde ut för granskning kunde överhuvudtaget inspekteras.

Sopar kritiken under mattan

Det är skrämmande hur lättsamt Brysselbubblan reagerar på denna rapport. Man sopar kritiken under mattan.

Som Sveriges enda representant i budget- och budgetkontrollutskottet kommer jag arbeta för att EU ska:

✅ Stärka kontrollmekanismerna för allt bistånd och bidrag.

✅ Utföra fler inspektioner av bidragsprojekt på plats.

✅ Se till att alla styrande organ garanterar att EU:s bidragsfonder endast använder finansiella medel för de tänkta ändamålen och inte andra godhetssignalerande insatser eller rent slöseri.

✅ Projektverksamhet som identifieras som ineffektiv eller icke hållbar bör få all finansiering indragen med krav på återbetalning om korruption eller svinn påvisats.

✅ Systemen för att mäta resultat måste ta hänsyn både till resultatens hållbarhet och redogör för huruvida projekten har bidragit till att ta itu med de bakomliggande orsakerna till massinvandringen från Afrika till Europa.

Rulla till toppen