Jag röstade i budgetutskottet idag mot flera utbetalningar ur EU:s medel till länder därför att de drabbats av dåligt väder. Om väder kan motivera överstatlighet, kommer det att leda till återkommande krav på att EU ska betala.
Budgetutskottet röstade under eftermiddagen igenom “ianspråktagande av Europeiska unionens solidaritetsfond för att ge stöd till Italien, Slovenien, Österrike, Grekland och Frankrike med anledning av sex naturkatastrofer som inträffade 2023.”
Naturkatastrofer är hemska – men inte skäl till överstatlighet
Överstatliga räddningsåtgärder skapar felaktiga incitament. Det är givetvis hemskt med naturkatastrofer men det finns en stor risk att de utnyttjas som en ursäkt för mer överstatlighet och transfereringar från länder i norr till länder i syd.
I många fall beror det dessutom på dålig infrastruktur. Om till exempel Nederländerna låter bli att sköta sin havsvägg är det inte rimligt att andra medlemsstater betalar för de permanenta översvämningar som då sker.
Och var går gränsen för kostnader orsakade av naturen? Ska Sverige kompenseras av länder i södra Europa för de kostnader som uppstår under den kalla vintern?
Det är helt enkelt inte en fråga för EU. Däremot ska medlemsländer självfallet hjälpa varandra när akuta situationer uppstår, som när Polens brandförsvar kom till vår undsättning när skogsbränder härjade norra Sverige. Samarbete är bra – att se kriser som skäl att gnugga händerna och kräva ökad ekonomisk omfördelning inom EU är dåligt.
Här har jag har just gått igenom voteringslistan inför budgetutskottet.