EU:s budget är så stor att unionen inte klarar av att spendera alla pengar man drivit in från medlemsländerna och deras skattebetalare.
Tecken på att för mycket pengar flyter runt
Det är fascinerande att som ny ledamot av Europaparlamentet och i budgetutskotten upptäcka att EU har ett problem: Man blir inte av med alla pengarna!
Det är i arbetsdokument V (sidan 120) jag kan läsa att EU har bekymmer med att bli av med alla pengarna man tvingat av skattebetalarna – särskilt i Sverige och de övriga nettobetalarna.
Låt mig direkt citera dokumentet: “Utestående åtaganden (vanligen kallade RAL – reste à liquider [franska för: återstår att likvidera]) det vill säga åtaganden som ännu inte är utbetalda, uppgick till 542 miljarder euro i slutet av 2023. De utestående åtagandena ökade jämfört med 2022 med 90 miljarder euro.”
Detta är ett historiskt rekord och en ökning med 20 procent – på ett år!
Utestående åtaganden (rättsligt bindande belopp för flera politikområden som ännu inte har använts av EU) uppgick till rekordhöga 542 miljarder euro i slutet av 2023. Den främsta drivkraften bakom denna ökning var genomförandet av Next Generation EU eller som vi säger i Sverige: Coronafonden. Dess icke återbetalningspliktig del bidrog med 238,6 miljarder euro (44 procent) till de totala utestående åtagandena i slutet av 2023.
Ingen brist på “pengar på kontot”
En annan orsak till ökningen av “pengar på kontot” är att EU har stora svårigheter att effektivt och snabbt använda medlen inom mindre konkreta politikområden som sammanhållningspolitiken (exempelvis fattigdomsbekämpning och regional sammanhållning). Kapitel II i den fleråriga budgetramen, som ansvarar för dessa politikområden, lider för närvarande av ett underutnyttjande på 376 miljarder euro.
Mer exakt, under fleråriga budgetramen för 2007-2013 spenderade EU fortfarande inte 1,9 miljarder euro av den budget man begärt. Under den fleråriga budgetramen för 2014-2020 spenderade EU inte 50,7 miljarder euro av den budget man hade. Under den nuvarande fleråriga budgetramen har EU ackumulerat mer än 489,7 miljarder euro i utestående åtaganden.
Min slutsats:
Denna situation visar tydligt att EU borde fokusera mer på genomförbara och konkreta politiska åtgärder som kan analyseras objektivt och ge kontrollerade resultat. Detta skulle påskynda användningen av medlen. Det visar också att EU:s budget borde vara betydligt mindre.