Dippen i EU-valet utraderad i ny mätning

Sverigedemokraterna fick inte alls lika stor andel av rösterna i EU-valet som i senaste riksdagsvalet. Väljarna stannade hemma på sofflocket. I ny opinionsmätning är dock väljarna på igen.

Det är SVT/Verian som 29 juli–11 augusti har frågat väljarna vilket parti som är bäst. Sverigedemokraterna och Moderaterna är tillbaka på 20%-nivån efter att ha dippat i EU-valet.

Det är uppenbart att för väljarna är EU-valet något helt annat än riksdagsval. Det var bara drygt hälften av väljarna som brydde sig om att rösta i EU-valet. Det är en viktig signal till politiken: Väljarna anser inte EU är något viktigt, eller i vilket fall inte något de kan ha en åsikt om. Här finns den största demokratiska bristen i vår tid: Makt förläggs till organ som väljarna inte anser sig kunna ha någon uppfattning om.

Tillbaka till ordningen

Nu när SVT/Verian frågat folk efter högsommaren vilken uppfattning de har om partierna, är ordningen åsterställd. Åtminstone för Sverigedemokraterna som får 19,9 procent, en uppgång med en procentenhet. Också Moderaterna ökar, medan L och KD sjunker ned till nivåerna före EU-valrörelsen.

På rödgröna sidan finns lite av effekterna kvar av EU-valet i den meningen att V och MP är något större och S något mindre än före EU-valrörelsen. C sjunker.

När det gäller blocken är ordningen densamma. Regeringssidan har sedan förra året knappat in på rödgröna oppositionen och skillnaden har utgjort och utgör omkring 5 procentenheter. S, C, MP och V får tillsammans 51,7 procent medan SD, M, KD, och L stöds av 46,4 procent.

Se mer: SVT.

Rulla till toppen