Nej, inga mer skattemedel till palestinsk terror

Nu ställer jag fråga till Ursula von der Leyen och kommissionen om man kan garantera att EU:s nya biståndsmedel inte används för att finansiera terrorism.

Skriftlig fråga till EU-kommissionen.

Trots att det framkommit att bistånd från Sverige och Europa använts för att främja palestinsk terror vill nu EU öka (!) utbetalningarna. Behovet av att öka biståndet har aldrig varit så stort enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell. Palestiniernas budgetproblem har förvärrats eftersom flera länder dragit in biståndsbetalningar när det uppdagats att pengarna använts för att sprida terror. En del av dessa medel har använts för att betala familjer till personer som dömts för terrorism. Att terrorfamiljen får högre utbetalning om brottet är värre ger dessutom individer incitament att begå terrorbrott.

I en avsiktsförklaring gör EU-kommissionen klart att de kommer betala ut miljardbelopp för att stödja Palestinska myndighetens ”reformarbete”. En ny Palestinastrategi ska enligt kommissionen ”stabilisera Palestinska myndigheten och ekonomin i Västbanken genom en substantiell och trovärdig reformagenda […] som lägger grunden för återhämtning och bygger resiliens.”

400 miljoner euro skickas omgående

EU:s extranota för skattebetalaren blir 400 miljoner euro enbart för juli till september detta år. Detta kortsiktiga stöd ska sedan ersättas med det ”Övergripande programmet för Palestinsk återhämtning och resiliens”. EU-kommissionen lovar skarpa förslag direkt när EU-parlamentet öppnar efter semestern. Så vill Ursula von der Leyen säkra att utbetalningarna från det nya biståndsprogrammet påbörjas redan i år.

Som vanligt utlovas guld och gröna skogar. EU:s nya biståndsprogram ska säkra att budgetbalans uppnås 2026 och att finanspolitisk hållbarhet säkras därefter. Den palestinska byråkratin ska effektiviseras, korruption ska bekämpas, rättsstat och öppenhet ska stärkas, socialförsäkrings- och utbildningssystemet ska reformeras, företagsklimatet förbättras och fundamenten för en fri marknadsekonomi ska stärkas.

Allt detta behöver göras hemma i Sverige och övriga Europa.

Jag har lovat granska hur dina skattepengar används av EU och det kommer jag göra. Som din vakthund i EU-parlamentet har jag idag lämnat in en skriftlig fråga till EU-kommissionen om hur de tänker se till att inga av dessa biståndsmiljarder används för att främja terror.

Inväntar svar med spänning.

*

Se mer: EU-kommissionens pressrelease, Avsiktsförklaring KOM-PA och EU joint strategy 2021-24

6 reaktioner på ”Nej, inga mer skattemedel till palestinsk terror”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen