Fokus porträtterar motståndsmannen Charlie Weimers

Veckomagasinet Fokus har i nytt nummer en stor intervju med Charlie Weimers, delegationsledaren för SD-gruppen i Europaparlamentet.

I den sju sidor långa intervjun får han frågor om vilket inflytande SD kan få sedan den konservativa ECR-gruppen vuxit, vilket besvaras redan i bildsättningen: Fokus har foto där Charlie Weimer besöker talmannen för Europaparlamentet, Roberta Metsola.

– Något sådant möte blev vi inte inbjudna till 2019, konstaterar Weimers.

Förhoppningen är att den borgerliga gruppen EPP ska vända sig till ECR istället för att låta den gröna gruppen och andra till vänster få stort inflytande.

Att vara konservativ

Han får frågor om hur han som sextonåring blev konservativ.

– Jag blev intresserad av historia i lågstadiet och läste väldigt mycket. Jag fick ett slags respekt för vår kultur, för vad tidigare generationer åstadkommit som gör att vi kan leva i det samhälle vi gör i dag. En instinktiv känsla av att sammanhang betyder någonting. Och ja, patriotism skulle jag väl lägga till. 

Sedan berättar han om sitt “Jimmie moment”.

Plånboksfrågorna kommer

Om den uteblivna ökningen för Sverigedemokraterna i EU-valet säger Weimers att plånboksfrågorna kanske hade engagerat mer. Men de pålagor EU-politiken kommer att innebära har inte märkts för hushållen än.

– Väljarna har ju inte sett räkningen för klimatpakten ännu, eller tvångsrenoveringarna. När den dimper ner i brevlådan blir det en annan sak, säger han.

Motståndsmannen

Bryssels politiker och byråkrater har tappat perspektivet på vad unionen bör ägna sig åt, menar Weimers och Sverigedemokraterna.

Nyvalda europaparlamentariker tar ofta sina favoritfrågor med till EU och struntar i att de inte alls hör hemma på EU-nivå. Fokus skriver:

“Att hålla emot är inte lätt. Dels eftersom förslagen är så många: över 10 000 nya eller uppdaterade rättsakter klubbades i EU under föregående mandatperiod, enligt Weimers beräkningar. Dels eftersom det kan se dåligt ut att rösta nej. Många lagförslag marknadsförs med den sortens goda värderingar som man i princip måste ställa sig bakom för att inte framstå som moraliskt tvivelaktig.”

– I Sverigedemokraterna röstar vi nej till väldigt mycket. Det sätter oss i en utmanande position, men någon måste göra det. Och jag tror att tiden talar till vår fördel, säger Weimers.

*

Läs hela intervjun i Fokus: Sommarporträtt med Charlie Weimers (betalvägg)

Rulla till toppen