”Därför röstar vi nej till Ursula von der Leyen”

De nordiska partierna i konservativa ECR – Sverigedemokraterna, Sannfinländarna och Danmarks­demokraterna – förklarar i Svenska Dagbladet idag varför vi kommer att rösta nej till Ursula von der Leyen. EU behöver ett ledarskap som balanserar klimatambitioner med behovet av att öka Europas tillväxt och välfärd.

Svenska Dabladet 18 juli 2024.

Här är debattartikeln i sin helhet:

Ursula von der Leyen har varit ordförande för EU-kommissionen i fem år. Idag kommer vi rösta nej till hennes omval. Skälen är många, men de viktigaste är hennes politisering av EU-kommissionen och extrema EU-centralism, den kostsamma klimatpolitiken samt den förfelade migrationspakten och hennes vägran att finansiera yttre gränsbarriärer.

Sverigedemokraterna, Sannfinländarna och Danmarksdemokraterna vill återföra makt till medlemsstaterna. Vi motsätter oss ökad centralisering av beslutsmakt och den växande EU-byråkratin. Ursula von der Leyen har motsatt synsätt och har agerat som om EU-kommissionen är en EU-regering. Hennes politiserade EU-kommission har drivit på för att utvidga EU:s befogenheter till nya områden och agerar för att avskaffa mycket av det som återstår av medlemsländernas vetorätt. 

Under von der Leyens första mandatperiod antogs över 10 000 nya eller uppdaterade rättsakter och bindande beslut. Den ständigt ökande regelbördan sänker tillväxten, inskränker medlemsstaternas självständighet och minskar medborgarnas möjligheter att påverka och utkräva ansvar.

Givet de löften von der Leyen gett till den socialdemokratiska gruppen kommer regelbördan fortsätta öka. Vi skulle hellre se att solnedgångsparagrafer införs så att lagar upphör att gälla om de inte förnyas. Ett annat sätt att minska den byråkratiska bördan vore att avskaffa två lagar för varje ny som införs. Men för att leverera detta krävs ett verkligt attitydskifte. Trappan behöver städas uppifrån.

Von der Leyen har även drivit igenom EU:s nya klimatpakt. Hon har i många avseenden varit leverantör av de gröna partiernas beställningar och har nu ett arv att försvara från den förra mandatperioden. Det som nu krävs är ett ledarskap som balanserar klimatambitioner med behovet av att öka Europas tillväxt och då är von der Leyen inte rätt person. Hon kommer fortsätta driva en onödigt dyr och tillväxtfientlig klimatpolitik.

Enligt EU:s miljöbyrå kommer implementeringen av klimatpolitiken kosta 520 miljarder per år fram till 2030 och därutöver tillkommer kostnader på 92 miljarder per år för ökad produktionen av netto-noll teknologi. För att nå klimatmålen krävs investeringar på över 350 miljarder euro per år, mer än EU-ländernas sammanlagda försvarsutgifter. Detta enorma penningflöde kommer lägga grunden för gröna bubblor och industriellt klimatkvacksalveri.

Ursula von der Leyen har även lagt grunden för storskalig omfördelning av migranter från syd till nord och står fast vid Kommissionens beslut att inte finansiera fysiska gränsbarriärer. Risken är uppenbar att hon under nästa mandatperiod kommer fortsätta driva på för obligatorisk omfördelning av migranter och vägra säkra gränsen. 

von der Leyens instinkt är att samarbeta vänsterut och ytterligare centralisera makt till Bryssel, införa fler överstatliga regleringar och driva på för högre klimatkrav. Detta kommer accelerera Europas avindustrialisering. Därför röstar vi nej till Ursula von der Leyen. Men om hon ändrar sig och istället inriktar sitt arbete på att minska invandringen och byråkratin, öka tillväxten, stärka konkurrenskraften, säkra gränserna och bygga kärnkraft är vår dörr alltid öppen för samarbete.

Charlie Weimers
delegationsledare för Sverigedemokraterna i Europaparlamentet
Sebastian Tynkkynen
delegationsledare för Sannfinländarna
Kristoffer Storm
delegationsledare för Danmarksdemokraterna

*

Länk: Svenska Dagbladet (betalvägg)

Rulla till toppen