Finns det problem med stenhårda tag i kriminalpolitiken?

Väljarna i El Salvador omvalde sin president Nayib Bukele med 84,7 procent av rösterna i februari. Han har genomfört världens hårdaste politik mot de kriminella gängen och beordrat militären att låsa in alla misstänkta gängkriminella i förvar. Antalet mord har sjunkit från nära 7000 mord år 2015 till 160 mord år 2023.

Det är inget snack om att elsalvadorianerna gillar de stenhårda tagen mot de kriminella. Men har president Bukele gått fram för hårt, även om han har brett folkligt stöd för insatserna?

I helgens poddavsnitt med Riksronden diskuterar Richard Sörman och jag denna fråga. Inte minst hur vi ska tolka försvar av den personliga integriteten. Vilket är värst: att se en när anhörig bli ihjälskjuten eller att oskyldigt bli fängslad till dess man blivit utredd och släppt fri? Det är svåra frågor och här måste ju en moralisk balans göras, men hur ser proportionaliteten ut? Hur långt ska staten gå för att förhindra gäng som mördar utan att blinka?

Rulla till toppen