Min kommentar när Magdalena Andersson sätter EU främst och Sverige sist

Det var en märklig intervju med S-ledaren i SVT:s “30 minuter” igår. Magdalena Andersson vill både ha och äta kakan. Hon säger sig vilja ha ett “starkt samarbete” som håller ihop mot Putin och att partier som vill ha mer nationella beslut “splittrar”. Sedan menar hon att hon inte vill flyta mer makt till Bryssel.

Vad hon gjorde var att härma Jimmie Åkesson, som ofta sagt att ”Sverigedemokraterna är det mest Europavänliga och mest EU-kritiska partiet”.

Men Andersson gör skillnad på “Europa” och “EU” i syfte att förvirra väljarna. Hon vill ge intryck av att S både sätter Sverige främst och är för starkt samarbete, medan SD bara splittrar. Hon vill lura både EU-skeptiker och EU-entusiaster att rösta på hennes parti.

Kommer det att fungera? Inte om vi får en seriös debatt där Socialdemokraterna ställs till ansvar.

*

Se min medverkan i Riks där S-strategin diskuteras i livesändning på fredagen:

Rulla till toppen