Trea på valsedeln till EU-parlamentet

Idag 6 februari presenterade Jimmie Åkesson toppkandidaterna för Sverigedemokraterna i Europaparlamentet. Det blir 1) Charlie Weimers, 2) Beatrice Timgren, 3) Dick Erixon.

Partiet har idag tre mandat efter valet 2019 då man fick 15,3 procent av rösterna. Röstar mer än 16 procent på Sverigedemokraterna är ett fjärde mandat troligt. Och röstar lika många på partiet som i riksdagsvalet 2022 kan det bli fem mandat.

Jag sa kort på pressträffen att jag är synnerligen motiverad att ta mig an den jätteorganisation som EU i Bryssel är. Jag sätter mig gärna i budgetkontrollutskottet för att granska hur alla miljarder används. Den svenska EU-avgiften var 2023 hela 217 procent större än 2017. De nära 53 miljarder kronorna är betydligt mer än vad hela polismyndigheten får i den svenska statsbudgeten.

Det viktiga med EU är frihandelszonen och den inre marknaden. Till den används endast 12 procent av EU-budgeten. Och för säkerhet och gränsbevakning går endast 2 procent.

Men alla övriga utgifter som EU drar på sig, som tycks växa för varje budgetperiod, måste skärskådas och diskuteras. Jag vill bidra till att göra dessa kostnader synliga så att medborgarna får reda på mer om hur pengarna i EU används. Syftet är att föra dessa resurser tillbaka till medlemsländerna, deras nationella parlament och medborgare.

Se mediereaktionerna under “press”.

Rulla till toppen