IS-krigare nu, SVT-debatt då

För tio år sedan, 2009, satt jag i SVT-Debatt och diskuterade islamistisk extremism. Mot mig stod många islamister som Mehmet Kaplan (senare bostadsminister) och Michael Skråmo (nu IS-krigare) under rubriken ”Hetsjakt på muslimer”.

SVT-Debatt 2009

Den som påminner mig om händelsen är
Ronnie Berggren, konservativ debattör och podcaster. Vi spelade idag på förmiddagen in ett samtal om islamistdebatten då och idag: Dick Erixon om svensk islamdebatt 2009 – 2019.

Att vi inte kommit längre på tio år, är min första tanke.

Vissa menar att vi till och med gått bakåt. Men det tycker jag nog inte. Man ska betänka att jag då satt i TV-studion som enskild bloggare och var kritisk mot islamismen. Nu finns Sverigedemokraterna som ett av de stora partierna i riksdagen, som vågar motarbeta islamistisk extremism.

Men vi har fortsatt stora problem, både med viljan att öppet diskutera dessa problem och med politiska handlingskraften. Jag skriver en ledare i Samtiden idag som konstaterar att ingen av de IS-krigare som återvänt till Sverige har ställts inför domstol. Mycket grova våldsbrott förblir ostraffade. ”Det är ju direkt stötande”, säger Hans Brun vid Försvarshögskolan.

Se mer: När får vi ett slut på svensk flathet mot IS-krigare?

Rulla till toppen