Podd om amerikansk politik

Hur går det i USA 2018? Jag medverkar idag i Ronie Berggrens radiopodd på Amerikanska nyhetsanalyser: Är demokraternas dröm om en storseger 2018 realistisk?
Jag nämner där att historiskt brukar det parti som vann presidentvalet i efterföljande mellanval förlora mandat i kongressen, två år senare. Det skulle tala för en demokratisk seger, men jag tror inte på det.
I radiopodden tar jag upp att 18 senatorsval anses jämna, av dem ska demokraterna försvara 14 mandat och republikanerna 4 mandat. Republikanerna har alltså goda chanser att vinna nya mandat, istället för att som Barack Obama förlora stort i mellanvalet.
Här är listan på de 18 delstater där senatorsvalet väger jämnt, så här 10 månader före valdagen i november. Först nämns den sittande senator som ställer upp för omval, eller om stolen är öppen. Sedan sorterar jag dem i ordning efter den procentmarginal med vilken Donald Trump vann delstaten (minussiffra betyder att Hillary Clinton vann).

West Virginia Joe Manchin (Dem) 42
N Dakota Heidi Heitkamp (Dem) 35
Tennessee Öppen stol (Rep) 25
Montana Jon Tester (Dem) 21
Indiana Joe Donnelly (Dem) 19
Missouri Claire McCaskill (Dem) 18
Texas Ted Cruz (Rep) 9
Ohio Sherrod Brown (Dem) 8
Arizona Öppen stol (Rep) 3
Pennsylvania Bob Casey (Dem ) 1
Wisconsin Tammy Baldwin (Dem) 1
Florida Bill Nelson (Dem) 1
Michigan Debbie Stabenow (Dem) 1
Minnesota Öppen stol (Dem) -1
Nevada Dean Heller (Rep) -2
Maine Angus King (Dem) -3
Virginia Tim Kaine (Dem) -5
New Jersey Bob Menendez (Dem) -14

Det är alltså fem demokratiska senatorer som vill bli omvalda i en delstat som Donald Trump vann med 18 procentenheter, eller mer, över Hillary Clinton i presidentvalet 2016.

Rulla till toppen