Citybanan: 17 miljarder, tidsvinst 0 minuter

Jag åkte från Trångsund idag, med pendeltåg till Vasastan. Förr åkte man då till Karlbergs station. Det tog 23 minuter med den gamla sträckningen via centralstationen. I dag, med nya citybanan, skulle det enligt tidtabell ta… 24 minuter till Odenplan. Men tåget var försenat, så det blev 6 minuter till.
Förr sa man ofta att förseningar i pendeltågstrafiken berodde på att pendeltågen samsades med fjärrtågen om spåren. Det blev trångt.
Men sedan man satsat 17 miljarder på nya spår tar det längre tid att åka! Spåren är exklusivt för pendeltrafik, ingen annan är i vägen, ingen korsar spåren, ingenting hindrar tågen, ändå går det nu långsammare.
Det är symptomatiskt. Av någon anledning tar järnvägstrafik allt längre tid. Bättre teknik tycks alltid resultera i sämre service…
Efter att man dagen före Midsommarafton kapat fel kabel och det blev totalstopp i trafiken, ställde SJ:s vd Crister Fritzson ett antal krav till generaldirektören för Trafikverket, Lena Erixon. Ett huvudkrav var att det måste gå snabbare att leda om tåg på andra spår vid störningar.
”I dag kan det ta en timma när det borde gå på några minuter, vilket var fallet för omkring tio år sedan. Det är inte rimligt att tåg som är beredda att köra blir stående i timmar bara för att administrationen inte fungerar snabbare”, säger SJ:s presschef Niclas Härenstam till DN.
Återigen: saker som förr tog minuter tar nu timmar, när det kommer till svensk järnvägstrafik.
Förklaringen är att inkompetensen att driva järnväg växer i takt med att de som kan hantverket försvunnit. När Banverket slogs ihop med Vägverket, tog sistnämnda myndighetens folk alla chefsposter eftersom de var den större myndigheten. Det är asfaltsläggare som driver järnväg, sa en gammal järnvägsarbetare till mig för en tid sedan. Det är därför det ständigt är signalfel, nedrivna kontaktledningar och tåg som inte kommer iväg när tidtabellen inte kan följas. Ingen som kan järnväg sköter den.
Det är en anledning till att jag ändrat mig om höghastighetståg, och säger nej. Sverige premierar inte längre kompetens. Miljarderna skulle rulla, men någon snabbjärnväg skulle det inte bli. Vi har fått det som i Grekland, odugliga projekt som aldrig blir klara eftersom de som kan hantverket skjuts åt sidan för dem som snackar strunt men har kontakter eller rätt kvoteringsgrunder.
Jag hoppas att tidtabellerna för pendeltågen genom Stockholm verkligen visar på tidsvinster till hösttabellen, då man kört in banan. Men säkert är det inte.

Rulla till toppen