Medierna offrar sitt förtroende – för vad?

Svenska folket tappar tilltron till massmedierna. SOM-institutet har konstaterat att en klar majoritet av svenskarna inte tror att medierna rapporterade hela sanningen om invandringens konsekvenser. Institutet för Mediestudier visar att just invandring är den fråga där läsarna har absolut lägst förtroende för mediernas bevakning.
I Svenska Dagbladet frågar sig Andreas Ericson hur det kunnat bli så, och ger ett lysande exempel från branschtidningen Medievärlden som för drygt två år sedan publicerade en artikel med rubriken ”SD:s lögner och svaren alla journalister bör ha koll på”.

Under vad som sägs vara ”grova lögner” som ”punkteras” listas exempelvis att invandringen 2013 uppgick till 116 000 personer (vilket den gjorde), att invandrare är överrepresenterade vad gäller brott (vilket de är) och att hälften av svenskarna tyckte att det var en dålig idé att öka invandringen (vilket de gjorde). Alla korrekta svar låg några klick bort hos myndigheter och forskningsinstitut.
Detta alltså i en branschtidning för journalister. Det är ett extremt exempel, men inte unikt.

Trump har rätt. Mycket av massmedierna är fejknyheter. Politiskt hårdvinklade perspektiv som bättre passar i Alice i Underlandet än i den verklighet mediekonsumenterna lever. Inte undra på att läsare, tittare och lyssnare slutar tro på medierna.
För mig är det obegripligt hur medieägarna, mediechefer och medieredaktioner kan vara så korkade att de offrar sin ställning, sitt förtroende och sin roll i samhället för att få predika och i halsen på mediepubliken trycka ner extrema vänsterståndpunkter.
Men det är vad de gör. De bränner ner hela medie-Sverige. Snart kommer ingen att vara beredd att betala en enda krona för någon redaktions arbete.
Hur destruktiv får man bli?

Rulla till toppen