Presidentvalets viktigaste fråga: ny HD-domare nominerad

Om Hillary Clinton vunnit amerikanska valet hade hon kunnat vrida den mäktiga Högsta domstolen i USA åt vänster, för första gången sedan 1970-talet. Idag finns fyra konservativa och fyra vänsterdomare i domstolen. Den nionde ledamoten ska nu utses, efter att den mest konservative domaren Antonin Scalia dog förra året.
För många väljare var den allra viktigaste frågan i presidentvalet just denna: Vem får utse ny domare i Högsta domstolen?
Många röstade på Donald Trump bara för att inte Hillary Clinton skulle få utse vänsterinriktad domare. Ett av Trumps genidrag var att under valrörelsen offentliggöra en lista på 21 konservativa domare som han lovade att välja bland för Högsta domstolen.
President Trump nominerade i natt federale domaren Neil Gorsuch, 49, till att fylla den nionde platsen som har vågmästarställning och tippar majoriteten i ena eller andra riktningen. Som Reuters skriver, kan han ”komma att påverka HD i årtionden”. Gorsuch anses vara en mycket kompetent domare med konservativa värderingar.
När han godkändes som federal domare för ett årtionde sedan, röstade ingen i senaten emot honom. Det kan vara därför Trump nominerat honom. Senatorerna måste förklara varför de ändrat sig, om de röstar nej nu. Allt talar för att han godkänns. Dels har republikanerna majoritet (om än inte 60 procent som krävs för att gå till votering), dels har flera demokratiska senatorer redan sagt att de lutar åt att godkänna Gorsuch.
Eftersom den lediga platsen innehades av en konservativ domare, ändras inte majoritetsförhållanden med detta val.
Men flera av de andra domarna är runt eller över 80 år. Trump har sagt att han är beredd att nominera ytterligare 2-3 domare till Högsta domstolen under sin presidenttid. Om det sker, kommer Trump ha förändrat USA i grunden genom att skapa en stor konservativ majoritet i denna för amerikanska samhället så viktiga institution.
Nuvarande domare
Ruth Bader Ginsburg, 83 (vänster)
Anthony Kennedy, 80 (center/konservativ)
Stephen Breyer, 78 (vänster)
Clarence Thomas, 68 (konservativ)
Samuel Alito, 66 (konservativ)
Sonia Sotomayor, 62 (vänster)
John Roberts, 62 (center/konservativ)
Elena Kagan, 56 (vänster)

Rulla till toppen