Värsta spridarna av falska nyheter: CNN, TT med flera

Totalt osakliga och påhittade uppgifter om att Ryssland skulle utpressa Donald Trump spreds natten till idag från massmedier som CNN i USA och TT i Sverige.
Det är urtypen av falska nyheter. Påhitt som har politiska avsikter att påverka opinionen. Anklagelserna har varit kända sedan länge, just som falska och ogrundade uppgifter. Vänstertidningen New York Times, som var en av Hillary Clintons största supportrar, påpekar att det är påhitt.
Men dessa påhitt har under dagen idag med stor entusiasm spridits av DN, SvD, SVT och alla andra om annars brukar klaga på att falska nyheter sprids på internet.
De värsta gödselspridarna av falska och påhittade nyheter är etablissemangets medier.
Värsta hotet mot demokratin i väst är att de stora medieredaktionerna slutat vara journalister och sjunkit ner i ett politiserat träsk där man förstör allt vad journalistisk integritet heter.
Demokrati kräver en öppen, saklig och opartisk journalistik. Sakliga medier är en del av demokratins infrastruktur.
Den ligger nu i spillror.
Nya medier måste växa fram som plockar upp de gamla, hederliga journalistiska uppdraget att rapportera fakta och tillämpa konsekvensneutralitet i allt från granskning av makthavare till hur kriminaliteten ser ut och varför.
I trovärdighet finns det inte längre någon skillnad mellan det som skrivs på nätet och det medieredaktioner skriver. Trovärdigheten är lika låg. Det är tragiskt, men så ser det ut.
Uppdatering kl 18.18
Det är hysteriskt att följa CNN efter Donald Trumps presskonferens, där CNN som nyhetsredaktion måste förklara sitt agerande kring de falska nyheterna. Vi lever i en tid där journalister gör sig till nyheter framför tillträdande och folkligt valde presidentens tillkännagivande – istället för att rapportera nyheter. Fruktansvärt amatörmässigt.

Rulla till toppen