Folkets betyg på regeringen 2016: underkänt

Aftonbladet har sedan 1996 låtit folket sätta betyg på sittande ministrar i december varje år. Det har nu blivit 21 stycken betygsättningar på en femgradig skala, där 5 är högst och 1 är lägst.
När det gäller hela regeringens genomsnittsbetyg har den borgerliga regeringen 2006-2014 (röd linje, 8 år) genomgående högst betyg, med toppnotering 2,93 i snittbetyg 2006 och 2011.
Göran Perssons regeringsperiod 1996-2006 (blå linje, 10 år) kommer därefter. Sämst betyg får sittande regering (grön linje). Alla tre tillfällen då betyg satts i december sedan tillträdet i september 2014 ligger under tidigare regeringars.

Högsta betyg för enskild minister under dessa två årtionden fick finansminister Anders Borg 2011: 4,0. Det var efter att Sverige klarat finanskrisen bättre än något annat land i Europa och Borg av internationella medier utsetts till världens bästa finansminister. Det visar väl att svenska folket har höga förväntningar och inte delar ut några generösa betyg.
Högsta betyg i senaste mätningen i december 2016 fick inrikesminister Anders Ygeman med 3,1.
Sämst betyg någonsin är 1,9 vilket utrikesminister Laila Freivalds (S) fick 2005, efter oförmågan att hantera tsunamins efterverkningar. Samma betyg fick också bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) innan han avgick.
För den som vill botanisera i statistik finns underlag sammanställda här: Svenska folkets betyg på ministrarna.

Rulla till toppen