Plakatpolitik av svag president

Det är lustigt att läsa DN idag om president Barack Obamas utvisning av 35 ryssar: ”Det kan leda till en kris i relationerna mellan Ryssland och USA”.
Här har vi typexempel på fejknyheter.
Jag kan garantera att dessa utvisningar på inget sätt kommer att leda till en kris. Skälen är överväldigande om varför detta är en fejknyhet.
1) Obama dammar av en gammal diplomatisk åtgärd som aldrig fått andra konsekvenser än att motparten gör detsamma, dvs att Ryssland i detta fall kan utvisa ett antal amerikaner.
2) Men det kommer förmodligen inte att ske.
3) Ryssland vet ju att Obama är slut och får lämna ifrån sig nycklarna till Vita huset. Det finns ingen anledning att markera mot någon som är så maktlös.
4) Ryssland vill inte starta en relation med en ny amerikansk president, oavsett vem denne vore, med att utvisa amerikaner.
5) Ryssland hoppas på bättre relationer med Trump än med Obama/Clinton, även om också Obama/Clinton, när de var nytillträdda, ville ”nystarta” (reset) relationerna med Kreml.
6) Donald Trump har ju kritiserats för att tala gott om Putin, ett faktum som nu helt klart är en diplomatisk fördel som gjuter olja på vågorna – hur mycket Obama än plaskar och stänker.
7) Att republikanerna i kongressen har en hårdare ton mot Ryssland än Trump spelar i detta skede ingen roll. Det är den tillträdande presidenten som har makten över den exekutiva makten och diplomatin. Trump behöver inte fråga kongressen om lov att utveckla sina internationella relationer.
8) Republikanerna i kongressen har dessutom ingen vinning av att sabotera diplomatiska relationer i strid med kommande presidents önskan. Det skulle bara försvaga USA, något ingen republikan önskar.
9) Att tala om en kris i detta läge, som i DN:s fejknyhet, är inget annat än farlig, ansvarslös och obegåvad alarmism. Världen behöver mer av diplomatiskt samarbete, inte motsättningar och demonstrationer som omöjliggör viktiga samtal om fredlig samexistens.
10) Fejknyheten som DN:s kan ha som syfte att undergräva bättre samförstånd i världen till förmån för krigshets, konflikter och internationella låsningar som skapar svåra problem för civilbefolkningarna i konfliktområden.
Det är allvarligt att en tidning som DN ägnar sig åt fejkade nyheter, påhittade kriser och konflikter. För medborgarna är det viktigt att ha tillgång till ett fritt internet där man kan kontrollera mainstreammediernas vinklade och fejkade nyheter. Det är avgörande för demokratins fortlevnad.

Rulla till toppen