Busch Thor vill se borgerlig statsminister

I intervju framför Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor att hon vill se en borgerlig statsminister även om de borgerliga partierna är mindre än de rödgröna efter nästa val. Det är ett tydligt besked, men hon har två av de borgerliga partierna emot sig, C och L, och M fortsätter mumla.
Jag har skrivit att alliansen är död, och intervjun i DN med KD-ledaren försvagar inte det påståendet. Busch Thor tvingas medge att C och L inte ställer upp på att under denna mandatperiod lägga gemensam budget för de fyra partierna. Om de gjorde det, exempelvis till vårbudgeten, skulle de med SD:s stöd kunna fälla Löfven och ta över regeringsmakten.
Men viljan saknas.
Det är därför jag tycker man kan tala om alliansens död. Man nöjer sig med att gnälla i opposition. Det är lugnast så.
Ebba Busch Thor vill dock gärna regera. Och hon är beredd att ta stöd av SD för att fälla regeringen. Budskapet är fräscht och visar på lite jävlar anamma.
Men även hon har svårt för verkligheten. Efter valet hoppas hon att S och SD inte blir större än alliansens partier, något som är högst troligt, nästan säkert. Skälet är att inte SD skulle kunna fälla de borgerliga genom att rösta igenom en S-budget. Men vågmästarrollen kommer sannolikt att bli just så stark.
Därför vore det bäst för de borgerliga som vill regera att man slutade demonisera SD, det är något som enbart gynnar vänstersidan. Socialdemokraterna vill skrämma S-väljare att byta parti och att vänsterextremister vill försöka stoppa ett konservativt parti genom smutskastning är en typisk totalitär maktstrategi från dem som inte har respekt för demokrati och saklig debatt.

Rulla till toppen