Valresultat med ‘brexiteffekt’

Vi minns hur opinionsmätningarna sa att brexit skulle förlora med runt -4 procentenheter, 52-48 procent för stanna-sidan i den brittiska folkomröstningen om att lämna eller stanna i Europeiska unionen i juni. Resultatet blev istället en vinstmarginal på +4 procentenheter, 52-48 för att lämna EU. Det är en pendelsväng på 8 procentenheter.
Vad händer om samma effekt inträffar på tisdag i det amerikanska presidentvalet? Trump har genomgående hånats i massmedierna på samma sätt som brexit-kampanjen blev hånad inför brittiska folkomröstningen. Det gör att en del väljare inte vill tala om hur man tänker rösta.
I kartan nedan (från RealClearPolitics som räknat ut snitt på aktuella mätningar per delstat) har jag minskat ”brexiteffekten” till en pendelsväng på 6-procent, alltså att Trump får 3 procentenheter mer än mätningarna i delstaterna, medan Clinton får 3 procentenheter mindre.
Resultatet blir en jordskredsseger för Donald Trump: 348 mot 190 delegater.

Rulla till toppen