Så stärker Trump europeisk säkerhet

När jag satt i SVT:s webbstudio igår eftermiddag för att kommentera valresultatet rullade en intervju med statsminister Stefan Löfven om Sveriges säkerhetspolitiska situation. Detta mot bakgrund av att Donald Trump krävt att Nato-länderna ska uppfylla regeln om nationell försvarsbudget på två procent av BNP.
Löfvens svar var exakt det Trump avsåg att framkalla med sitt uttalande. Två ting.
1) Löfven bedyrade hur viktigt samarbetet med USA är. Det hörde vi sällan uttalas under George W Bush presidenttid. Då var det ständiga attacker mot USA och deras utrikespolitik. Trump har i ett nafs fått slut på det gnället. Även vänsterregeringar i Europa vet att de behöver Amerika och med Trump förstår de nu att de måste bestämma sig: klaga på USA eller samarbeta. Det är slut med dubbelspelet.
2) Ett litet hotfullt uttalande från Trump får hela säkerhetspolitiska etablissemanget att börja tala om väsentligheter.
Trump kräver att övriga medlemmar ska betala sin andel av försvarskostnaderna och inte fortsätta ägna sig åt springnotor, år efter år som man fått göra hittills. Visst har även Bush och Obama uppmanat Europa att betala mer. Men ingen har lyssnat. Europeiska länder har fortsatt med springnotor och sänkt sina försvarbudgetar ner mot 0,5 procent av BNP. Allt medan USA betalar 3,5 procent av BNP.
Då är det, ur amerikanskt perspektiv, helt logiskt att börja hota med att USA inte tänker leva upp till Natofördraget – om inte de övriga 27 medlemsländerna gör det.
Varför skulle Trump inte göra det?
SvD skriver: ”Sveriges säkerhet kan hotas” av Trump. Nej. Om Sverige och Natoländer i Europa inte satsar tillräckligt på militärt försvar, kan det väl inte vara Donald Trumps fel?
Det är så korkat att klockorna stannar.
Men vill inte Trump försvara Baltikum mot ryssarna?
Trump har varit glasklar. När han konfronterades med att Estland faktiskt lägger två procent av BNP i försvarsbudget, svarade Trump: ”Ja men då stödjer vi naturligtvis dem”.
Eftersom Trump inte är yrkespolitiker eller diplomat har han ovanan att tala klartext. Genom att hota att vara osolidarisk mot Nato, om europeiska Nato-medlemmar fortsätter att vara osolidariska mot Nato, har Trump kraftigt höjt medvetandet om vad Nato handlar: ömsesidig solidaritet. Och sådan kräver att alla bidrar, inte bara USA.
Effekten av Trumps hot kommer gissningsvis att bli att alla länder, även icke-Nato-länder som Sverige, höjer sina försvarsbudgetar. Hotet har därmed fått avsedd effekt. Smart. Effektivt. Rätt.
Det höjer säkerheten för Sverige, Baltikum, Europa och västvärlden som helhet.

Rulla till toppen