Kanske finns hopp om journalistiken…?

Publicistklubben ordnade i veckan en uppmärksammad debatt om yttrandefrihet, mot bakgrund av Bokmässan velande och Nya Tiders medverkan i SVT Aktuellt. Se den i YouTube: Om debatten om debatten (40 min in i bandet).
Visst, ängsligheten är påtaglig och man går in i yrkesrelaterade detaljer, men de flesta i panelen och i publiken verkar vara för yttrandefrihet också för dem som inte tillhör vänstern.
Det är bara förre programdirektören SVT Mikael Olsson Al Safandi som svajar och vill portförbjuda vissa (som tydligen ska svartlistas), från direktsända intervjuer och debatter, på vilket Janne Josefsson replikerar:

Herregud, det var väl en jävla tur att du fick sparken som programdirektör!

Positivt är att också Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet, medger att hon omprövat sin hållning och nu mot sina ”antirasistiska” kamrater förfäktar att yttrandefrihet ska råda och att olika åsikter måste få komma fram i den offentliga samhällsdebatten. På frågan om hon ändrat sig, svarar hon:

– Jo, det kan man säga. Den här idén om att man ska mobba SD:s väljare och ignorera partiet har inte fungerat. Den strategin är misslyckats. Vi måste börja diskutera sakfrågor. Ta Sverigedemokraterna på allvar är att vara konkret i sakpolitiska frågor. Där tycker jag att antirasister är väldigt dåliga på att sätta sig in i allmänna samhällsfrågor som ekonomi, pension, jobb, bostad som intresserar sverigedemokratiska väljare.

Det är något annat än när olika vänsterextrema aktörer hoppar på alla medier som överhuvudtaget ger något utrymme åt andra åsikter än vänsterns.
Samhällsdebatten skulle bli så mycket bättre, också för extremvänstern, om den fick ägnas åt sakfrågor istället för att, som denna höst, nedlåtas åt svepande smutskastning, ogrundade anklagelser och ren pajkastning.

Rulla till toppen